Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
27. února 2024 12:30
Čas čtení 0:39

Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe vytvořili web ClimRisk, na kterém lze zjistit klimatické podmínky a rizika, která budou v různých částech Česka a v částech okolních států panovat až do konce století.

Stránka vychází z klimatických modelů a může se využít při tvorbě adaptačních strategií, ve stavebnictví, zemědělství i lesnictví. 

Data nabízí dvě škály, podrobnější v rozlišení 500 metrů a méně podrobnou v rozlišení deset kilometrů pro střední Evropu. Pro každý katastr lze zjistit klimatické podmínky, které lze očekávat v určitém časovém období od roku 2011 do roku 2090.

27. února 2024 9:05 Čas čtení 0:48 Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc

„K dispozici jsou údaje o průměrných teplotách vzduchu, srážkách, rychlosti větru, vlhkosti vzduchu, délce slunečního svitu a z těchto základních veličin počítáme například počet tropických dnů, mrazových dnů, dnů se sněhovou přikrývkou či počet dnů v horké vlně,“ uvedl bioklimatolog Miroslav Trnka.

Na výstupech z modelů je zřetelně vidět trend, který trvá už několik desetiletí. „Spočívá v postupném zvyšování průměrné roční teploty, ve zvyšování počtu tropických dnů, snižování počtu mrazových dnů a dnů se sněhovou pokrývkou. Klimatické podmínky jsou tak stále více náchylnější pro existenci delšího období horkých vln či pro delší období sucha, protože množství srážek se do budoucna příliš měnit nemá,“ stojí v tiskové zprávě Akademie věd.

Domů
Sdílet
Diskuse