Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
14. března 2024 7:13
Čas čtení 0:40

Bitcoin opět trhá rekordy. Jeho cena dosáhla nového maxima

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Bitcoin opět trhá rekordy. Jeho cena dosáhla nového maxima
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Nejznámější kryptoměna bitcoin zažívá od začátku roku jedno z nejlepších období od svého vzniku. Od ledna její cena vzrostla o 71 procent, dnes vystoupala na 73 tisíc dolarů, což je v přepočtu téměř 1,7 milionu korun.

Bitcoin se dnes po osmé hodině ranní podle specializovaného serveru CoinDesk dostal až na 73 157,55 dolaru. Později se pohyboval kolem 72 980 dolarů a za uplynulých 24 hodin si připisoval necelé jedno procento.

13. března 2024 10:08 Čas čtení 0:43 Zaměstnanci velké německé aerolinky stávkují. Dotkne se to i spojů s ČR Zaměstnanci velké německé aerolinky stávkují. Dotkne se to i spojů s ČR

K raketovému růstu ceny kryptoměny v letošním roce podle analytiků mimo jiné přispívá rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC), která začátkem roku schválila vznik tzv. spotových bitcoinových fondů obchodovatelných na burze (ETF). Svou roli hrají i vyhlídky, že centrální banky velkých zemí začnou brzy snižovat úrokové sazby.

Ke konci dubna by navíc mělo dojít k takzvanému halvingu – snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. K halvingu dochází přibližně každé čtyři roky a většinou po něm cena bitcoinu rostla, není to ale samozřejmost.

Společně s bitcoinem trhá rekordy i zlato. Ekonom Lukáš Kovanda v CNN Prima News v pořadu Svět financí s Trinity Bank tyto nárůsty zdůvodňoval nedůvěrou v centrální banky a geopolitickým vývojem. Lidé podle něj spatřují v bitcoinu a zlatě „uchovavatele hodnoty a prostředek proti svévoli státu a centrálních bank, které s penězi jinak manipulují“.

Domů
Sdílet
Diskuse