Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
14. března 2024 11:39
Čas čtení 1:22

KVÍZ: Udělal*a bys maturitu z češtiny? Vyzkoušej si ji

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
KVÍZ: Udělal*a bys maturitu z češtiny? Vyzkoušej si ji
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Zkouška z českého jazyka a literatury je povinnou součástí společné části maturitní zkoušky a proběhne na začátku května. Celkově je v testu třeba získat 22 bodů z 50. My jsme si pro tebe připravili šest otázek z jarního termínu maturit minulého roku.

Většina didaktického testu se skládá z porozumění textu, a proto jsme si pro tebe připravili reálné zadání, ve kterém si práci s textem vyzkoušíš. Pokud by ses chtěl*a podívat na celé zadání nebo jiná předchozí zadání, můžeš tak učinit tady.

13. března 2024 13:13 Čas čtení 0:19 Policie zasahovala na základní škole v Praze. Žáci si domluvili bitku na nože Policie zasahovala na základní škole v Praze. Žáci si domluvili bitku na nože

Výchozí text k následujícím úlohám

Těsně předtím, než byl zničen téměř celý pozemský svět, se některým šťastlivcům podařilo nalézt útočiště v prostorách metra. Časem z jednotlivých stanic vznikly zvláštní státy s přísně střeženými hranicemi. Úkolem strážců bylo bránit lidi z domovské stanice, především klást odpor zlu pronikajícímu z povrchu do tunelů – zlu v podobě nebezpečných mutantů.
Strážní stanoviště, kde teď Arťom s ostatními hlídali, se nacházelo poblíž stanice VDNCH. Arťomovi bylo něco přes dvacet. Světlo světa spatřil ještě tam nahoře, proto nebyl tak hubený a bledý jako ti, kteří se na rozdíl od něj narodili v podzemí. Arťom žil s matkou v metru od svých pěti let. Život tady plynul klidně až do dne, kdy na jejich stanici Timirjazevská zaútočily krysy.
Proud ohromných hlodavců se tehdy vyvalil ze severního tunelu a zaplavil celý prostor. Útoku se vyhnulo jen pět mužů, kteří drželi stráž v jižním tunelu – na stanovišti s jedinou drezínou. Jakmile zaslechli křik, jeden z nich jménem Saša se rozběhl k nástupišti. Záhy spatřil, že stanice se zmítá ve smrtelném zápasu. Jejím obyvatelům už nebylo pomoci. Vtom Sašu zahlédla jakási žena a s tváří zkřivenou strachy vykřikla: „Zachraň aspoň mého Arťoma!“ A natáhla k němu ruce, v nichž držela dítě. Saša je vzal do náručí a běžel s ním směrem k drezíně. Zdálky na své druhy volal, ať nahodí motor.
Okamžitě vyjeli, v patách nelítostné zabijácké krysy. Začal závod se smrtí. Uprchlíci prosvištěli stanicí Dmitrovská, kterou záhy dobyla šedá armáda jejich pronásledovatelů. Když byla na DOHLED hlídka před stanicí Savjolovská, Saša zařval: „Blíží se krysy!“ Na Savjolovské se naštěstí nacházelo něco, co nejspíš všem dalším stanicím na této trase zachránilo život – NEOBYČEJNĚ silný plamenomet. Z temnoty už znělo škrábání tisíců drápků, když vyšlehl mohutný plamen.
Ze vzpomínek Arťoma náhle vytrhly podezřelé zvuky. Nedaleko jejich stanoviště, z hlubiny tunelu vedoucího přímo k nim, byly slyšet cupitavé kroky a slabé šustění.
Kvíz
KVÍZ: Úlohy z jarní maturity 2023 z češtiny
16
Arťomův vzhled ovlivnila skutečnost, že se narodil jinde než v podzemí. Vyplývá to jednoznačně z výchozího textu?
Ano
Ne
26
Stanice Savjolovská byla konečnou stanicí té trasy metra, po níž jela drezína s uprchlíky. Vyplývá to jednoznačně z výchozího textu?
Ano
Ne
36
Které z následujících tvrzení jednoznačně vyplývá z výchozího textu?
Krysy se objevily minimálně ve dvou stanicích včetně stanice Timirjazevská.
Krysy zaútočily na stanici Timirjazevská v den Arťomových pátých narozenin.
Nečekaný útok krys na stanici Timirjazevská přežilo celkem pět jejích obyvatel.
46
Které z následujících tvrzení o dvou zájmenech tučně vyznačených ve výchozím textu je pravdivé?
Prvním zájmenem je zastupováno podstatné jméno Arťom, druhým zájmenem je zastupováno podstatné jméno dítě.
Prvním zájmenem je zastupováno podstatné jméno Saša, druhým zájmenem je zastupováno podstatné jméno dítě.
Prvním zájmenem je zastupováno podstatné jméno Saša, druhým zájmenem je zastupováno podstatné jméno ruce.
56
Které z následujících tvrzení je pravdivé (viz tučně vyznačená slova)?
Slova dohled a dozor nejsou v kontextu výchozího textu synonymy, totéž platí i pro dvojici slov neobyčejně–mimořádně.
Slova dohled a dozor jsou v kontextu výchozího textu synonymy, slova neobyčejně a mimořádně však v kontextu tohoto textu synonymy nejsou.
Slova dohled a dozor nejsou v kontextu výchozího textu synonymy, slova neobyčejně a mimořádně však v kontextu tohoto textu synonymy jsou.
66
Které z následujících tvrzení o zvýrazněném větném celku (v posledním odstavci) je pravdivé?
Jde o větu jednoduchou, která obsahuje několikanásobný podmět.
Jde o větu jednoduchou, která obsahuje několikanásobný předmět.
Jde o souvětí, v němž se vyskytuje několikanásobný podmět.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse