Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
15. března 2024 9:34
Čas čtení 0:39

Je na čase přestat mluvit o „dlouhém“ covidu. Nová studie vyvrací závažnost příznaků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Je na čase přestat mluvit o „dlouhém“ covidu. Nová studie vyvrací závažnost příznaků
Zdroj: Drazen Zigic / Freepik / volně k použití

Dlouhotrvající následky covidu se příliš neliší od těch, které vykazují pacienti s chřipkou. Vyplývá to z výzkumu australské společnosti Wueensland Gealth.

Výzkumu, o kterém informoval deník The Guardian, se zúčastnilo celkem 5 112 osob, z nichž 2 399 bylo pozitivně testováno na covid-19, 995 na chřipku a 1 718 bylo negativních na obě infekce. 

Respondenti byli rok po provedení testu dotazováni na přetrvávající příznaky a případné zhoršení zdravotního stavu. Počet pacientů s covidem, kteří uvedli trvalé příznaky (tři procenta) zhruba odpovídá pacientům s chřipkou (3,4 procenta). Studie tedy neprokázala, že by pacienti s covidem měli větší pravděpodobnost funkčních omezení než ti, kteří nemoc neprodělali.

14. ledna 2024 16:00 Čas čtení 0:29 Dlouhodobý covid zapříčiňuje řadu změn v těle. Projevit se mohou zejména při této aktivitě Dlouhodobý covid zapříčiňuje řadu změn v těle. Projevit se mohou zejména při této aktivitě

Podle vedoucího hygienika australského státu Queensland Johna Gerrarda je long covid považován za vážný problém spíše kvůli vysokému počtu nakažených než kvůli závažnosti samotných příznaků. „Domníváme se, že je na čase přestat používat termíny jako ‚long covid‘. Nesprávně naznačují, že na dlouhodobých příznacích spojených s tímto virem je něco jedinečného a výjimečného,“ uvedl. 

Tzv. long covid (neboli postcovidový syndrom) označuje podle Světové zdravotnické organizace příznaky onemocnění covidu-19, které se objevují ještě tři měsíce od první infekce a které nelze vysvětlit jinou diagnózou. 

Domů
Sdílet
Diskuse