Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
21. března 2024 9:41
Čas čtení 0:34

Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku
Zdroj: KÚ Středočeského kraje

V Česku je okolo deseti tisíc kostelů, kaplí, modliteben, chrámů nebo synagog. Necelou polovinu z nich vlastní katolická církev. Na údržbu vynaloží obrovskou sumu peněz, která pro všechny stejně nevystačí.

Stovky kostelů v Česku se nepoužívají nebo mění každý rok svého majitele, nejčastěji se jedná o spolky, protože je pak z právního pohledu jednodušší na ně získávat dotace.

20. března 2024 19:04 Čas čtení 1:09 Skupina lidí se vydávala za mladou dívku. Staršího muže vydírala a připravila o statisíce Skupina lidí se vydávala za mladou dívku. Staršího muže vydírala a připravila o statisíce

„Třeba barokní kostel svatého Jana v Opavě jsme za symbolickou korunu převedli na Spolek svatých Janů, který se pustil do oprav chrámu a kromě kulturních aktivit uvnitř rozvíjí i duchovní činnost,“ řekl pro Novinky Ondřej Elbel, mluvčí ostravsko-opavského biskupství. Kostel byl osm let zavřený, protože se na jeho údržbu nenašly peníze, nyní v něm probíhají bohoslužby nebo koncerty.

Elbel zmínil, že klade důraz na to, aby byl majitel farnosti důvěryhodným partnerem. Nejčastěji se o opuštěné kostely hlásí samotné obce, v nichž se sakrální budovy nachází. Nechtějí na svém území ruiny, většinou již mají vymyšlené plány pro prostory, jako jsou třeba muzea.

Na údržbu sakrálních budov církev vynaloží 1,5 miliardy korun, stovky milionů pak získává skrz dotace a granty. 

Domů
Sdílet
Diskuse