Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. března 2024 19:04
Čas čtení 1:09

Skupina lidí se vydávala za mladou dívku. Staršího muže vydírala a připravila o statisíce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Skupina lidí se vydávala za mladou dívku. Staršího muže vydírala a připravila o statisíce
Zdroj: Freepik/@ master1305/volně k užití

Policie vzala do vazby skupinu pokrevně příbuzných tří mužů a dvou žen ve věku od 22 do 46 let. Před mužem ze Šumperska se vydávali za mladou ženu, která chce navázat vztah. Všechno se pak ale obrátilo, poškozeného připravili o statisíce korun.

„Se všemi bylo zahájeno trestní stíhání a byli obviněni z pěti trestných činů, z nichž nejzávažnějším z nich, kterého se dopustili společně ve spolupachatelství, byl zločin vydírání. Dle trestního zákoníku jim hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ uvedla Policie ČR. Všichni byli již dříve odsouzeni za protiprávní jednání.

20. března 2024 13:30 Čas čtení 0:38 V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma? V mase z Albertu objevila kontrola salmonelu. Nemáš ho doma?

Případ začal už letos v lednu, kdy poškozeného kontaktovala mladá žena, která se představila jako Helena. Řekla mu, že je jí 26 let, bydlí kousek od něj a ráda by se s ním seznámila. Nejdříve si sdělovali pouze obecné informace, později však konverzace nabrala erotický podtext.

Žena staršímu muži začala posílat své intimní fotografie a žádala ho výměnou za ně o peníze. Pod výmluvou toho, že jí peníze nechodí, získala od poškozeného přihlašovací údaje k jeho internetovému bankovnictví. Tvrdila mu, že platby spraví a bude mu pomáhat, pokud by s nimi nadále byly problémy. 

Členové skupiny, kteří se za dívku vydávali, tak získali přístup k mužovým financím. Dokonce si na něj sjednali úvěr ve výši 20 tisíc korun. Připravili ho o 170 tisíc korun.

„Policista z Ostravy“ nebo „otec“ dívky

Příběh tím však nekončí. O pár dní později poškozenému zavolal „policista z Ostravy“, který mu sdělil, že komunikuje s nezletilou invalidní dívkou, a pokud nechce nést následky závažného trestného činu, musí se s rodinou finančně vypořádat. Chvíli nato mu zavolal „otec“ nezletilé a požadoval 150 tisíc korun, které budou použity na invalidní vozík. Poškozený tedy peníze vybral a přivezl na domluvené místo do Ostravy.

20. března 2024 9:10 Čas čtení 0:55 Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky Martínkova léčba zabrala. „Je to úplně jiný chlapeček,“ píší rodiče a podělili se o novinky

V následujících dnech muži volal ještě „bratr“ a „matka“ dívky, kteří od něj také chtěli peníze. To už mu bylo divné, a tak případ oznámil na policii. Té se podvodníky podařilo odhalit a zavřít do vazby, kde čekají na verdikt soudu. Celkově ho připravili o stovky tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse