Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. března 2024 16:34
Čas čtení 0:40

Slovensko ani Maďarsko nepodpoří dodávku munice na Ukrajinu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Slovensko ani Maďarsko nepodpoří dodávku munice na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Během čtvrtečního jednání zemí V4 se zástupci dohodli, že agrese Ruska proti Ukrajině je porušením mezinárodního práva. Ohledně pomoci zasažené zemi si však již nerozumí, pomoct dodat munici na Ukrajinu přislíbilo Česku jen Polsko.

Obě země se již v minulosti vymezily proti posílání zbraní napadené Ukrajině. „Naše pozice je také známá a není důvod ji měnit. Maďarsko neposílalo a nebude posílat žádné zbraně na Ukrajinu,“ uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó (Fidesz). Společně se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (SMER) také odmítl vysílání vojáků. „Myslíme, že konflikt nemá vojenské řešení,“ řekl Blanár. Oba představitelé zdůraznili, že se naopak angažují v rámci humanitární pomoci.

21. března 2024 13:37 Čas čtení 0:28 Falešný Babiš okrádá lidi na internetu. Slibuje statisícové výdělky Falešný Babiš okrádá lidi na internetu. Slibuje statisícové výdělky

Česku naopak nabídlo pomoc Polsko. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski (PO) nabídl pomoc nejen finanční, ale i logistickou. S polským zástupcem se český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) sešel již ve středu v Černínském paláci. Tato jednání však Lipavský nechce dávat do souvislosti.

Do iniciativy nakoupit 800 tisíc dělostřeleckých granátů ve třetích zemích světa, kterou na mimořádném summitu EU představil premiér Petr Fiala (ODS), se již přidalo 18 států. Patří mezi ně například Kanada, která přislíbila v přepočtu asi 684 milionů korun, a Finsko se slibem zhruba 756 milionů korun. První granáty by na Ukrajinu měly dorazit během několika měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse