Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
21. března 2024 13:37
Čas čtení 0:28

Falešný Babiš okrádá lidi na internetu. Slibuje statisícové výdělky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Falešný Babiš okrádá lidi na internetu. Slibuje statisícové výdělky
Zdroj: Hnutí ANO / propagační materiál

Na sociálních sítích se objevují falešná videa, v nichž se podvodníci vydávají za Andreje Babiše. Vybízí k investicím a slibují statisícové výdělky. Celé je to však podvrh.

„Spustil jsem vlastní investiční projekt pro vydělávání peněz. Byl vytvořen nejlepšími odborníky z Česka. Je důležité zmínit, že všichni investoři získají možnost vydělávat kolem 170 000 Kč,“ citují Novinky.cz video falešného Babiše. Jako vklad a start pro investování podle něj stačí šest tisíc korun.

21. března 2024 9:41 Čas čtení 0:34 Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku

Celé je to však jeden velký podvod, jedná se o deepfake, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše totiž vytvořila umělá inteligence. S videem a podobnými reklamami tedy vůbec neinteraguj.

Ukázka falešného Babiše.
Ukázka falešného Babiše. Zdroj: repro Facebook

Podvodníci po tobě nejdříve budou chtít kontaktní údaje, aby tě mohli do svého systému zaregistrovat. Teprve poté budou chtít tvoje platební údaje. Kontaktuje tě totiž, ať už telefonicky, nebo e-mailem, správce platformy, s jehož pomocí na tebe budou podvodníci naléhat a požadovat od tebe peníze, které už neuvidíš.

Anketa:
Setkal*a ses už s podobným deepfakem?
Ano.
Ne.
Ano.
70 %
Ne.
30 %
Domů
Sdílet
Diskuse