Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
28. března 2024 13:30
Čas čtení 0:36

Český pracovní sektor má vážný problém jménem workoholismus. Co zjistil průzkum?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český pracovní sektor má vážný problém jménem workoholismus. Co zjistil průzkum?
Zdroj: Pexels/olia danilevich/volně k užití

Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) zveřejnil výzkum závislosti na práci. Vyplývá z něj, že sklony k workoholismu má čtvrtina lidí se středoškolským a vysokoškolským vzděláním.

Klíčovou rolí při vzniku závislosti je kombinace nezdravého pracovního prostředí a perfekcionismu. „K rozvoji workoholismu hojně přispívá soutěživé klima založené na soupeření a vzájemném porovnávání se namísto důrazu na osobní rozvoj,“ říká Kateřina Zábrodská z Národního institutu SYRI.

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Závislost na práci negativně ovlivňuje pracovníky a pracovnice v soukromém i státním sektoru napříč odvětvími i socioekonomickými vrstvami.

„Pokud bychom tedy chtěli popsat prototyp pracovníka závislého na práci, pak je to jedinec, který má nerealisticky vysoké nároky na sebe i na druhé a který na své obtíže s emoční nestabilitou a sebehodnotou reaguje nadměrnou a nutkavou prací,“ vysvětluje Zábrodská.

U respondentů splňujících kritéria závislosti na práci výzkum zjistil významně vyšší výskyt jak pracovního stresu, tak vyhoření a deprese. „V dlouhodobém horizontu tyto stavy poškozují schopnost jedince kvalitně pracovat i jeho psychickou odolnost a v důsledku toho také podrývají odolnost celého týmu a organizace. Existuje tedy mnoho důvodů, proč se snažit se závislostí na práci bojovat,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse