Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
30. března 2024 16:00
Čas čtení 0:50

MAPA: Saharský prach do Česka přinesl i nebezpečné částice. Podívej se, kde je situace nejhorší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Saharský prach do Česka přinesl i nebezpečné částice. Podívej se, kde je situace nejhorší
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití

V sobotních brzkých ranních a dopoledních hodinách se přívalem saharského prachu zvýšila koncentrace prachových částí PM10, které jsou zdraví škodlivé.

Na některých stanicích byla průměrná hodinová koncentrace PM10 vyšší než 100 jednotek. Pro roční průměrnou koncentraci PM10 je v Globálních pokynech WHO (2021) pro kvalitu ovzduší v Evropě uvedena doporučená roční cílová hodnota 15 jednotek, denní cílová doporučená hodnota je 45.

V Jihočeském kraji byla dokonce překročena prahová hodnota pro vyhlášení smogové situace. Nakonec však vyhlášena nebyla, protože závisí i na výhledu dalšího vývoje. „Protože jsme očekávali pokles koncentrací v následujících hodinách v tomto kraji – který se potvrdil –, smogová situace vyhlášena nebyla,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

30. března 2024 10:18 Čas čtení 0:46 Saharský prach už je v Česku. Podívej se, jak ovlivní teploty Saharský prach už je v Česku. Podívej se, jak ovlivní teploty

„Skupinám osob, které jsou náchylnější ke znečištěnému ovzduší (děti, starší osoby, osoby s chronickými potížemi s dýchací a/nebo kardiovaskulární soustavou, těhotné či akutně nemocní), doporučujeme sledovat v příštích hodinách aktuální úroveň znečištění na našich stránkách a v případě vyšších hodnot přijmout příslušná opatření a doporučení,“ dodal úřad na platformě X. 

Ohrožené osoby by se měly například vyhnout větší fyzické aktivitě venku. Podle mapy, kterou meteorologové zveřejnili, je situace nejhorší na jihu Čech, ve Slezsku a v okolí Liberce.

Domů
Sdílet
Diskuse