Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. března 2024 10:18
Čas čtení 0:46

Saharský prach už je v Česku. Podívej se, jak ovlivní teploty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Saharský prach už je v Česku. Podívej se, jak ovlivní teploty
Zdroj: Unsplash/Eugene Ga/volně k užití

Během noci z pátka na sobotu se do Česka od jihozápadu začal dostávat saharský prach. Jeho přítomnost ovlivní maximální teploty, budou nižší.

Saharský prach tlumí sluneční paprsky a způsobuje „zamlženou“ oblohu, čímž snižuje teploty. Sobotní očekávaná maxima se původně měla pohybovat mezi 20 až 24 stupni, může však být i o pár stupňů méně.

„Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z numerických modelů nepočítal,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

29. března 2024 14:44 Čas čtení 0:31 Česko zakryje saharský prach. Kdy ho bude možné na obloze spatřit? Česko zakryje saharský prach. Kdy ho bude možné na obloze spatřit?

ČHMÚ na platformě X zároveň zveřejnil snímek mikrofyzikálního kanálu družice, který ukazuje, že se saharský prach vyskytoval v půl šesté ráno hlavně na Moravě a ve Slezsku. Ceilometry, které ukazují spodní základny oblačnosti, zjistily, že se prach v oblasti Ostravy a Mošnova, v Brně a Holešově objevuje ve výšce dvou kilometrů. Na jihozápadě je ještě níže a ovlivňuje přízemní koncentraci prachu.

Nedělní maxima se měla pohybovat mezi 18 až 22 stupni, v pondělí to mělo být 17 až 21 stupňů. Kvůli saharskému prachu ale hrozí, že se teploty sníží.

Domů
Sdílet
Diskuse