Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
5. dubna 2024 12:03
Čas čtení 0:57

Jak si vytvořit silné heslo? Polovina Čechů špatnou volbou riskuje napadení hackery

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak si vytvořit silné heslo? Polovina Čechů špatnou volbou riskuje napadení hackery
Zdroj: Eset

Slovenská softwarová firma ESET varuje před nevhodnými hesly k účtům. Čtvrtina českých uživatelů a uživatelek si je totiž tvoří z osobních informací a riskuje tím napadení.

Podle výsledků průzkumu společnosti si více než polovina lidí volí hesla, která si zapamatují z hlavy. Více než čtvrtina jich potom volí taková, která se skládají z osobních informací. Ty však mohou být dobře dohledatelné na internetu. Bezpečnostní specialisté upozorňují, že právě ve snaze zapamatovat si heslo můžeme upozadit jeho bezpečnost.

4. dubna 2024 16:16 Čas čtení 1:40 Průvodce světem screeningu: Jaké v Česku existují a na které přispívá pojišťovna? Průvodce světem screeningu: Jaké v Česku existují a na které přispívá pojišťovna?

„Hesla stojí v první linii obrany mezi kyberútočníky a našimi citlivými údaji. Tyto údaje jsou pro ně velice cenné, protože je mohou zpeněžit nebo využít k dalším útokům. Útočníci se k nim snaží dostat třeba za pomoci škodlivých kódů, kterými jsou typicky tzv. infostealery. Ty se řadí mezi spyware, který v Česku dlouhodobě sledujeme. Podle našich dat tyto útoky stále mírně rostou, a to především ve vyspělejších zemích EU a v USA, přičemž mezi oběťmi jsou především uživatelé a uživatelky operačního systému Windows,“ říká Vladimíra Žáčková, specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti ESET.

Uživatelé a uživatelky hodnotí bezpečnost hesla nejčastěji podle jeho složitosti, délky i toho, zda je unikátní pro každou využívanou službu. Více než polovina respondentů si hesla pamatuje z hlavy a specializovaný program pro bezpečnou správu přihlašovacích údajů, takzvaný správce hesel, využívá dle průzkumu jen 12 procent z nich.

Silné heslo by mělo obsahovat nejméně 12 znaků, a to jak malá a velká písmena, tak číslice a speciální znaky. Nejbezpečnější je složit heslovou frázi nebo větu, vyhnout se osobním údajům, jménům členů domácnosti nebo domácích mazlíčků, kultovním hláškám nebo textům písní. Ke každému účtu by mělo být jiné heslo.

Domů
Sdílet
Diskuse