Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
15. dubna 2024 17:52
Čas čtení 0:24

Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci na Antarktidě objevili 13 nových virů. Mohly by způsobit katastrofu
Zdroj: Unsplash/Paul Carroll/volně k použití

Vědci objevili 13 nových virů, které dosud byly pohřbeny pod ledem na Antarktidě. Kvůli globálnímu oteplování se však mohou vrátit a způsobit katastrofu.

Vědci z Arizona State University odhalili viry při prozkoumávání Antarktidy. Jejich přenašeči jsou tuleni, dva z nich však mohou přejít i na člověka. Vědci jim říkají „zombie viry“ a tvrdí, že by mohly vyvolat globální katastrofu.

14. dubna 2024 16:30 Čas čtení 1:31 ŽEBŘÍČEK: Tato auta jsou nejméně spolehlivá. V aktuálním seznamu se nacházejí i oblíbené značky Čechů a Češek ŽEBŘÍČEK: Tato auta jsou nejméně spolehlivá. V aktuálním seznamu se nacházejí i oblíbené značky Čechů a Češek

„Antarktida je jako kontinent velmi nedotčená. Je jediná, která stále zůstává bez většího zásahu člověka, takže o ní víme velmi málo. Studium evolučního aspektu virů je tam tedy důležité proto, aby se pochopilo, jak funguje tamní ekosystém,“ uvedla autorka studie Melanie Regney pro portál NDTV.

Vědci při zkoumání pracovali se vzorky tkáně tří druhů tuleňů. Genomy virů z tuleních tkání porovnali s genomy papilomavirů, čímž odhalili nové druhy.

Domů
Sdílet
Diskuse