Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. května 2024 v 16:55
Čas čtení 1:36

Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?
Zdroj: Wikimedia Commons/Lane Hartwell/volně k užití

Kdo říká, že nikdy nepoužil Wikipedii, používá ji dodnes.

Před 22 lety byla spuštěna česká verze celosvětové internetové encyklopedie Wikipedie. Během své existence posbírala stovky tisíc článků a v objemu obsahu tak dosáhla 28. příčky ze všech světových verzí. 

Česká Wikipedie spatřila světlo světa 3. května 2002, o necelý rok později než původní anglická verze. Jejím prvním správcem se stal esperantista Miroslav Malovec, který v listopadu stejného roku přeložil z esperanta do češtiny hlavní stránku. 

25. března 2022 v 7:00 Čas čtení 8:04 Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR

První tisícovky článků dosáhla na podzim 2004 a o čtyři roky později se pyšnila už stovkou tisíc hesel. Jubilejním článkem se tehdy stal text o vlajce tichomořského státu Vanuatu. Další milník si připsala v roce 2011, kdy svým rozsahem 200 tisíc článků překonala dosud největší českou encyklopedii – Ottův slovník naučný

K dnešnímu dni na tuzemské Wikipedii nalezneme celkem 545 709 článků, na každého českého mluvčího tak připadá asi 40 z nich. Rozsah české verze je asi 13krát menší než anglické, ta slovenská je přitom ještě dvakrát menší. České verze se na globálním počtu „wikihesel“ podílí 0,9 procenta. Mezi Wikipediemi ve slovanských jazycích jí připadá páté místo, rozsáhlejší jsou verze v ruštině, polštině, ukrajinštině a srbštině. 

Rozsáhlejší než bible 

Celkový rozsah encyklopedického textu v roce 2019 dosahoval hodnoty 153 milionů slov. Pro srovnání, český překlad bible má asi 0,6 milionu slov, česká Wikipedie je tedy asi 225krát rozsáhlejší.

Zajímavá jsou také data o návštěvnosti české mutace. V roce 2022 čítaly české články 850 milionů zobrazení, z toho nejvíce (86 procent dotazů) v Česku, následuje Slovensko (3,8 procenta), Spojené státy (2,6 procenta), Německo (1,9 procenta) a Spojené království (0,7 procenta). 

3. května 2024 v 15:15 Čas čtení 1:04 Internet pohoršilo nahé vystoupení umělkyně z pražské AVU. „Nahota je s uměním historicky spojena,“ argumentuje škola Internet pohoršilo nahé vystoupení umělkyně z pražské AVU. „Nahota je s uměním historicky spojena,“ argumentuje škola

Obsah Wikipedie je tvořen samotnými čtenáři, systematicky a dlouhodobě se editace věnuje asi stovka lidí. Česká verze má aktuálně 32 správců, kteří disponují nadstandardními redakčními oprávněními. Tvůrci obsahu se scházejí na pravidelných „wikisrazech“, které se konají například v Praze či Brně. 

Encyklopedii tvoří studenti i senioři 

Pod hlavičkou spolku Wikimedia Česká republika se také konají různé projekty. Jedním z nich je projekt s názvem Studenti píší Wikipedii, v rámci kterého píší vysokoškolští studenti seminární práci formou článků na Wikipedii. Jeden z projektů se zaměřuje i na seniory, kteří se editaci učí v samostatných kurzech, díky nimž jsou následně schopni sami rozšiřovat encyklopedické články. 

5. února 2023 v 11:34 Čas čtení 1:15 Pákistán zablokoval Wikipedii kvůli „rouhačskému obsahu“ Pákistán zablokoval Wikipedii kvůli „rouhačskému obsahu“

V srpnu 2005 vznikla česká verze parodické satirické internetové encyklopedie s názvem Necyklopedie, která je sbírkou absurdních hesel, jež nemají nic společného se skutečností. V roce 2011 ji organizátoři ankety Křišťálová lupa vyloučili z kategorie Zájmové weby kvůli projevům rasismu a homofobie u některých článků. 

Domů
Sdílet
Diskuse