Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
17. května 2024 v 9:43
Čas čtení 1:02

Vědci vyřešili záhadu egyptských pyramid. Konečně vědí, jak byly postaveny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vědci vyřešili záhadu egyptských pyramid. Konečně vědí, jak byly postaveny
Zdroj: Unsplash/Joshua Michaels/volně k užití

Vědci dlouhá léta zkoumali, jak bylo 31 pyramid, včetně světoznámého komplexu v Gíze, před více než 4000 lety postaveno. Nyní zřejmě mají odpověď.

Výzkumný tým z univerzity v severokarolínském Wilmingtonu zjistil, že pyramidy byly pravděpodobně postaveny podél dávno ztraceného starověkého ramene řeky Nil, které je dnes ukryto pod pouští a zemědělskou půdou.

16. května 2024 v 11:03 Čas čtení 0:33 Týdenní předpověď počasí: Teploty zůstanou vysoko, připrav si ale deštník Týdenní předpověď počasí: Teploty zůstanou vysoko, připrav si ale deštník

Mnoho let se archeologové domnívali, že staří Egypťané využívali nedalekou vodní cestu k přepravě materiálů, jako jsou kamenné bloky. Podle jednoho z autorů studie, profesora Emana Ghoneima, si však dosud nikdo nebyl jistý polohou, tvarem, velikostí ani blízkostí této řeky k pyramidám.

Skupina vědců použila radarové satelitní snímky, historické mapy, geofyzikální průzkumy a korigování sedimentů, tedy techniky používané archeology k získání důkazů ze vzorků, aby zmapovala říční rameno, o němž se domnívá, že bylo pohřbeno velkým suchem a písečnými bouřemi před tisíci lety.

„Lokalizace skutečného říčního ramene a údaje, které ukazují, že existovala vodní cesta, která mohla být využívána k přepravě těžších bloků, vybavení, lidí, nám skutečně pomáhá vysvětlit stavbu pyramid,“ řekla jedna ze spoluautorek studie, doktorka Suzanne Onstiner, v rozhovoru pro BBC.

Tým zjistil, že říční rameno pojmenované Ahramat (arabsky pyramidy), bylo 64 kilometrů dlouhé a široké mezi 200 a 700 metry. Lemovalo 31 pyramid, které byly postaveny před 4700 až 3700 lety.

24. července 2024 v 7:00 Čas čtení 4:21 Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie

Objev tohoto říčního ramene pomáhá vysvětlit vysokou hustotu pyramid mezi Gízou a vesnicí Lišt v dnes nehostinné oblasti saharské pouště. Blízkost ramene ke komplexům naznačuje jeho aktivní využívání během fáze výstavby.

Domů
Sdílet
Diskuse