Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
22. května 2024 v 7:43
Čas čtení 0:57

V obchodech znovu zdražují potraviny. Podívej se, kterých se to dotklo nejvíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Ceny potravin stále rostou. Některé druhy zeleniny zdražily i o deset procent. Prodejci se po snížení DPH vrací do starých kolejí, říká ekonom.

Přichází další vlna zdražování. Kromě cen potravin se projevila i v konečných číslech inflace. „Hlavním příspěvkem k inflaci byly v dubnu vyšší ceny potravin. Celkem vzrostly o 1,7 procenta, k čemuž přispěly především vyšší ceny vepřového a drůbežího masa, zeleniny, mléčných výrobků, pečiva a čokolády. Z alkoholických nápojů nejrychleji rostly ceny vína,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte a poradce prezidenta David Marek.

20. května 2024 v 12:00 Čas čtení 0:38 Inspekce varuje před nápojem Prime, klame podle ní o obsahu vitaminu Inspekce varuje před nápojem Prime, klame podle ní o obsahu vitaminu

Dle dat Českého statistického úřadu v současnosti roste cena rýže, mouky, masa i ryb. Potraviny zlevňovaly začátkem roku během snížení daně z přidané hodnoty z 15 na 12 procent, u řady produktů jsou ale nárůsty vyšší.

Od ledna do dubna zdražila o 6,7 procenta rýže, o 6,9 procent mouka a filety lososa o 4,5 procenta. Prudké navýšení ceny se také týká měkkého tvarohu, a to o 8,8 procenta, a vepřového sádla o 9,8 procenta.

Velké cenové výkyvy se vyskytly také u zeleniny a ovoce. Prudce zdražily citrony, mrkev nebo papriky, naopak nejnižší ceny jsou u hroznů, rajčat, okurek nebo brokolice.

Celková inflace je na 2,9 procenta, což je v tolerančním pásmu České národní banky (ČNB), spotřebitelské ceny se však zvyšují. „Hlavním důvodem vyšší než očekávané dubnové inflace je jednání obchodních řetězců. Ty po Novém roce držely ceny potravin poměrně nízko, aby dokázaly, že promítly nižší DPH. To vydrželo do Velikonoc. Když na ně tlak médií a veřejnosti polevil, ceny potichu zvedly a vrací se do zaběhnutých kolejí,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Domů
Sdílet
Diskuse