Ceny potravin stále rostou. Některé druhy zeleniny zdražily i o deset procent. Prodejci se po snížení DPH vrací do starých kolejí, říká ekonom.
Přichází další vlna zdražování. Kromě cen potravin se projevila i v konečných číslech inflace. „Hlavním příspěvkem k inflaci byly v dubnu vyšší ceny potravin. Celkem vzrostly o 1,7 procenta, k čemuž přispěly především vyšší ceny vepřového a drůbežího masa, zeleniny, mléčných výrobků, pečiva a čokolády. Z alkoholických nápojů nejrychleji rostly ceny vína,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte a poradce prezidenta David Marek.
Dle dat Českého statistického úřadu v současnosti roste cena rýže, mouky, masa i ryb. Potraviny zlevňovaly začátkem roku během snížení daně z přidané hodnoty z 15 na 12 procent, u řady produktů jsou ale nárůsty vyšší.
Od ledna do dubna zdražila o 6,7 procenta rýže, o 6,9 procent mouka a filety lososa o 4,5 procenta. Prudké navýšení ceny se také týká měkkého tvarohu, a to o 8,8 procenta, a vepřového sádla o 9,8 procenta.
Velké cenové výkyvy se vyskytly také u zeleniny a ovoce. Prudce zdražily citrony, mrkev nebo papriky, naopak nejnižší ceny jsou u hroznů, rajčat, okurek nebo brokolice.
Celková inflace je na 2,9 procenta, což je v tolerančním pásmu České národní banky (ČNB), spotřebitelské ceny se však zvyšují. „Hlavním důvodem vyšší než očekávané dubnové inflace je jednání obchodních řetězců. Ty po Novém roce držely ceny potravin poměrně nízko, aby dokázaly, že promítly nižší DPH. To vydrželo do Velikonoc. Když na ně tlak médií a veřejnosti polevil, ceny potichu zvedly a vrací se do zaběhnutých kolejí,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS.