Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Anna Vondráková
25. května 2024 7:31
Čas čtení 1:59

Dnes je Pomněnkový den. Připomínáme si pohřešované děti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes je Pomněnkový den. Připomínáme si pohřešované děti
Zdroj: Unsplash / Volodymyr Hryshchenko

Na 25. května každoročně připadá Mezinárodní den pohřešovaných dětí, vznikl v USA roku 1983.

Česká republika si ho připomíná od roku 2004. Za minulý rok bylo u nás vyhlášeno 1 397 pátrání po pohřešovaných dětech, z toho se jednalo o celkem 732 mladistvých do 15 let. Většinou se jedná o děti, které utečou z domova či výchovných zařízení.

24. května 2024 14:27 Čas čtení 0:33 Dívka se udusila kvůli výzvě na TikToku. Doma ji rozhodně nezkoušej Dívka se udusila kvůli výzvě na TikToku. Doma ji rozhodně nezkoušej

Objevují se však i situace, kdy se dítě ocitne v ohrožení zdraví či života. „Z uvedených statistických přehledů bylo za uplynulý rok 29 dětí do 15 let vyhlášeno jako dítě v ohrožení a ve všech případech se podařilo děti najít,“ uvedl plk. David Janda, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR.

25. květen byl poprvé vyhlášen Dnem pohřešovaných dětí Ronaldem Reaganem v roce 1983 a o tři roky později byl vyhlášen mezinárodním dnem. Impulsem byl tragický případ šestiletého chlapce. Etan Patz se ztratil v New Yorku po cestě do školy.

25. května 2022 16:00 Čas čtení 5:18 Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech

Jeho zmizení se stalo milníkem ve vyšetřování únosů dětí, jeho fotografie byly šířeny v novinách i v televizi. Objevily se dokonce i na krabicích od mléka. Přesto se kriminalistům případ nedařilo rozluštit přes čtyřicet let. Objasnění činu a potrestání viníka přišlo až v roce 2017.

České ministerstvo vnitra v rámci tohoto dne také spolupracuje s nadací Amber alert Europe. Ta upozorňuje na to, že i jedno pohřešované dítě je příliš mnoho, a snaží se snížit počet unesených dětí v Evropě na nulu. Název Amber alert pochází z výstražného systému používaného v USA, který zapojuje veřejnost do pomoci při hledání unesených dětí.

Systém je pojmenován po devítileté dívce Amber Rene Hagerman. Ta se ztratila v roce 1996 v Texasu, když zůstala sama na parkovišti, kde se projížděla na kole. Dívka byla objevena čtyři dny po únosu. Kolem půlnoci ji objevil muž venčící svého psa. Její nahé tělo leželo v potoce za bytovým komplexem, na krku měla těžké řezné rány. Nalezena byla necelých 8 km od místa, kde ji neznámý viník unesl. Její vražda je dodnes nevyřešená.

Problematikou ztracených dětí se od roku 2010 zabývá Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech a projekt Pomozte mě najít včas. K rychlému informování veřejnosti o ztracených dětech také slouží aplikace ECHO. Policie také v rámci prevence zveřejnila postup, jak se chovat v momentě, kdy někoho postrádáte.

V takovém případě se doporučuje:

  • Vyhodnotit situaci – je rozdíl, jestli jde o dítě, dospělého, nemocnou osobu.
  • Pečlivě prohledat dům, byt, sklep, půdu a přilehlé okolí vašeho bydliště.
  • Obvolat kamarády, známé, příbuzné.
  • Zjistit, zda z domu nezmizely peníze, doklady, oblečení a jiné osobní věci hledané osoby.

Jaké informace policie potřebuje v případě oznámení:

  • Podrobný popis osoby, jeho markanty – pihy, tetování, jizvy atd.
  • Popis oblečení, ve kterém by pohřešovaná osoba mohla být nebo naposledy byla.
  • Zdravotní stav a psychický stav.
  • Aktuální fotografie.
  • Další informace, které mohou být podstatné pro pátrání.
Domů
Sdílet
Diskuse