Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
30. května 2024 v 12:10
Čas čtení 1:17

Americký miliardář se plánuje vydat k Titanicu. Neděsí ho ani loňská tragédie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký miliardář se plánuje vydat k Titanicu. Neděsí ho ani loňská tragédie
Zdroj: Unsplash/NOAA/volně k užití

Americký miliardář a podnikatel Larry Connor se chystá podniknout cestu do hlubin Atlantského oceánu a navštívit Titanic. Téměř rok po katastrofě ponorky OceanGate Titan chce dokázat, že cesta k vraku je bezpečná.

Ambiciózní podnikatel z Ohia minulý týden deníku The Wall Street Journal řekl, že potopit se k lodi lze bezpečně, pokud se použije správná technika. Datum ponoru zatím neoznámil.

30. května 2024 v 10:30 Čas čtení 1:27 Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat? Příspěvek na péči se v červenci zvýší. Pro koho změna platí a jak o peníze žádat?

Krátce poté, co loni v červenci vyšlo najevo, že na Titanu došlo k implozi, kontaktoval Connor generálního ředitele společnosti Triton Submarine Patricka Laheyho, který veřejně kritizoval bezpečnost společnosti OceanGate, a trval na tom, že by „spolu měli udělat něco lepšího“.

Larry Connor je zakladatelem luxusní realitní společnosti The Connor Group. Jeho čisté jmění činí dle časopisu Forbes dvě miliardy dolarů, hodnota nemovitostního portfolia společnosti Connor Group je pět miliard dolarů.

Podnikatel je známý pro své výpravy například do Marianského příkopu nebo na Mezinárodní vesmírnou stanici. Plavbou k Titanicu chce dokázat, že hlubokomořskou ponorku lze bezpečně vyrobit a že takovou cestu lze uskutečnit i bez katastrofy.

„Chci lidem na celém světě ukázat, že oceán je sice nesmírně mocný, ale může být nádherný, příjemný a opravdu trochu měnící život, pokud na to jdete správným způsobem,“ řekl pro The Wall Street Journal.

29. května 2024 v 9:11 Čas čtení 0:38 Ve sněmovně někdo šňupal kokain. Ochranka o tom nikomu neřekla Ve sněmovně někdo šňupal kokain. Ochranka o tom nikomu neřekla

K ponoru využije ponorku společnosti Triton Submarines, model Triton 4000/2 „Abyss Explorer“. Plavidlo stojí 20 milionů dolarů a web společnosti ho popisuje jako nejhlubší akrylátovou ponorku na světě, která může sestoupit do hloubky přes 4000 metrů.

Connora na misi plánuje doprovázet Bruce Jones, spoluzakladatel Triton Submarines, který je nyní v důchodu. 

Ponorka OceanGate Titan vyplula 18. června 2023 s pěti pasažéry na palubě. Komunikace mezi Titanem a mateřskou lodí se však po 90 minutách přerušila a plavidlo cestou na dno oceánu implodovalo. Následovala rozsáhlá záchranná mise, trosky Titanu byly nalezeny na pěti velkých částech mořského dna téměř 500 metrů od přídě Titanicu. Pasažéři byli 22. června oficiálně prohlášeni za ztracené, později se našly některé lidské ostatky.

Domů
Sdílet
Diskuse