Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
31. května 2024 v 17:28
Čas čtení 0:56

Českem se šíří jedovatá rostlina. Nedá se jen tak zlikvidovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Českem se šíří jedovatá rostlina. Nedá se jen tak zlikvidovat
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Správa chráněné krajinné oblasti Pálava (CHKO) upozorňuje na šíření invazní rostliny na území Pálavy. V případě zjištění jejího výskytu je podle ní potřebné neprodleně zakročit.

„Na první pohled sympatická okrasná a medonosná bylina klejicha hedvábná původem ze Severní Ameriky je ve skutečnosti úporný invazní druh s potenciálem ničit biodiverzitu původních ekosystémů, způsobovat ekonomické škody a nebezpečně působit na lidské zdraví,“ uvedli ochránci. Na Pálavě její plošnější šíření evidují od loňského roku, a to v polích, vinohradech a zahradách na jižním úpatí mikulovského Svatého kopečku a v Klentnici.

31. května 2024 v 12:42 Čas čtení 0:36 Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě

Rostlina může dorůstat až do výšky jednoho a půl metru. Do Evropy se dostala jako okrasný druh, využívala se také jako medonosná rostlina. Díky schopnosti snadného šíření dokáže rychle ovládnout plochy, jako jsou kraje silnic a tratí, louky, vinice, sady i pole. Oddenky mohou být až 1,5 metru pod zemí. Při poranění rostlina produkuje bílé jedovaté mléko.

„V případě zjištěného výskytu klejichy hedvábné je potřebné zakročit neprodleně, a to 5% postřikem herbicidu na bázi glyfosátu, který se aplikuje bodově na její listy – prvně v červnu před vykvetením a pak v srpnu před uložením asimilátů do kořenů. Stejným roztokem lze ošetřit i mladé jedince pajasanu žláznatého, a sice nátěrem oloupaných kmínků. Zásahy je nezbytné trpělivě opakovat několik let až do odstranění celé populace invazního druhu,“ uvedli ochránci.

Klejicha je zařazena na seznam invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na EU a cílem je její úplná likvidace na českém území. Až na výjimky však mechanická likvidace není účinná. Posečení vede k rychlému růstu z oddenků a prakticky jedinou možností, jak se jí zbavit, je opakovaným použitím herbicidu.

Domů
Sdílet
Diskuse