Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. června 2024 v 11:49
Čas čtení 1:14

Alarmující zjištění. Každý desátý mladý člověk v Česku má příznaky těžké deprese

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Alarmující zjištění. Každý desátý mladý člověk v Česku má příznaky těžké deprese
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/Volně k užití

V Česku jim přitom často nemá kdo pomoci.

Vědci a vědkyně z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zkoumali věkovou skupinu od 18 do 30 let jednu celou dekádu. A přinesli alarmující výsledky.

Alarmující čísla 

Desetina mladých trpí příznaky těžké deprese. Z 1020 respondentů a respondentek uvedlo 600, že nemá žádné deprese, 102 má ale těžkou formu. Podobné je to s úzkostmi, netrpí jimi 447 z nich, nejtěžší fázi potíží má ale 134 dotázaných, cituje čísla CNN Prima News. Deprese, úzkosti i například syndrom vyhoření se častěji vyskytují u žen, jak upřesnila Česká televize.

18. května 2024 v 10:10 Čas čtení 1:35 Lesby a bisexuálky umírají dříve, ukázala studie Lesby a bisexuálky umírají dříve, ukázala studie

Muži s vyšším vzděláním trpí depresemi méně často, naopak ale častěji mívají problémy se spánkem, které problémy zhoršují. Podobně problémy zhoršují i u žen, stejně jako denní konzumace alkoholu. Výzkum odhalil i souvislost mezi akademickým úspěchem a duševním zdravím.

Přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Anders spojuje potíže s digitálními médii a samotou. „V tuhle chvíli ta asi největší komplikace možná souvisí právě s těmi elektronickými aplikacemi, jako je Facebook, Instagram, a dále to, že se ti lidé uzavírají sami do sebe a přestávají komunikovat,“ uvedl pro CNN Prima News.

Škodí i sociální sítě 

Sociální sítě spojují odborníci i s nemocemi, jako jsou poruchy příjmu potravy, sebepoškozováním nebo hraniční poruchou osobnosti. „Na sociálních sítích ty příznaky sdílejí a předávají si je. Oni se vlastně učí, jak má ta nemoc vypadat,“ doplnil Jiří Horáček, přednosta Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie UK.

Hodnoty obtíží od roku 2017 narůstaly. Na mladých se podepsala i pandemie. „Všichni víme, co máme za sebou, covid, válku na Ukrajině. Těch stresových faktorů kolem nás bylo tolik, že se to na tom duševním zdraví jednoznačně podepsalo,“ myslí si vedoucí metodologie projektu Martina Sebalo Vňuková z kliniky psychiatrie.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Mladým přitom často nemá kdo pomoci, odborníků a odbornic je v Česku nedostatek. „Podpora duševního zdraví je klíčová pro budování odolných komunit, které jsou schopné efektivně čelit výzvám,“ zdůraznili autoři pro ČT.

Domů
Sdílet
Diskuse