Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. června 2024 v 17:51
Čas čtení 1:59

Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak se chránit před bleskem a jak zasaženému poskytnout první pomoc?
Zdroj: Unsplash/Micah Tindell/voľne na použitie

Blesky každoročně způsobí několik požárů lidských obydlí, požárů v přírodním prostředí i zranění nebo ztráty na lidských životech.

V Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou bylo v neděli odpoledne zraněno několik dospělých a dětí po zásahu bleskem. V lékařské péči skončilo dvanáct dospělých a deset dětí, původně se mluvilo o nižším počtu.

3. června 2024 v 10:17 Čas čtení 0:42 Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách Tyhle bankovky si vyměň. Zatím můžeš kdekoli, od července jen na sedmi pobočkách

Jak se chovat, když tě bouřka zasáhne venku?

Několik stručných bodů, jak postupovat, pokud nás bouřka zasáhne venku, popisuje Hasičský záchranný sbor České republiky:

  • Snaž se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem.
  • Rozhodně se neschovávej pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal či v menších staveních bez hromosvodu (např. staré hájence).
  • V bezpečí nejsi ani ve stavení s porušenou statikou (např. zpustlé polorozpadlé objekty), kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení.
  • Během bouřky nezůstávej na kopcích a holých pláních. Překvapí-li tě bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračuj dál v chůzi a nezůstávej ve skupině. Nejbezpečnější je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe – na zem si rozhodně nelehej.
  • Velké nebezpečí hrozí při koupání, windsurfingu, plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči.
  • Nezdržuj se v blízkosti potoků nebo na podmáčené půdě. Vhodný úkryt nepředstavuje ani stan či malá jeskyně ve skále. Sezení na izolační podložce (karimatka, batoh) tě před přímým zásahem blesku neuchrání.
  • Během bouřky venku nepřenášej kovové předměty – fungují jako hromosvod.
  • Pokud tě zastihne bouřka v automobilu, nemusíš se blesku příliš obávat. Jestliže necháš okna i dveře zavřená, poskytne ti plechová karoserie spolehlivou ochranu. V případě silných nárazů větru ale dávej pozor na padající stromy či větve, je třeba přizpůsobit i rychlost a styl jízdy extrémním povětrnostním podmínkám.

Jaké mýty se s bleskem pojí?

Často se říká, že blesk vždy udeří do nejvyššího místa. Je to sice pravděpodobné, ale nemůžeš na to spoléhat. „Těžko totiž odhadnete, zda právě dráha vedená přes nejvyšší bod bude pro blesk nejvýhodnější. Může se totiž stát, že v blízkosti bude lépe vodivý objekt, po kterém blesk sjede,“ vysvětluje web Elektřina.cz.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Mnoho lidí se také domnívá, že je bezpečné se při bouřce ukrýt v budově. To však platí jen v tom případě, že stavba má funkční hromosvod. Pokud je poškozen, nebo dokonce úplně chybí, riziko úderu blesku a následného požáru je poměrně velké,“ doplňuje web.

Jak poskytnout první pomoc při zásahu bleskem?

To popisuje třeba web Spektrum zdraví:

  • Nejprve je třeba postiženého dopravit na bezpečnější místo, aby blesk neuhodil i do tebe.
  • V případě úderu blesku do více osob najednou poskytni první pomoc nejdřív těm, kteří mají nehmatný tep.
  • Pokud ležící osoba zřetelně dýchá, polož ji na bok tak, aby jí mohly ven z pusy vytékat sliny a aby nemohla nic vdechnout.
  • Hlavu mírně zakloň, abys udržel*a průchodné dýchací cesty. Jazyk se nevytahuje z pusy ručně ven, záklonem hlavy se sám uloží tak, že nebrání dýchání.
  • Volej neprodleně ZZS na čísle 155.
  • Pokud zjistíš, že osoba nedýchá, voláš ihned tel. číslo 155! Urychleně zahaj první pomoc resuscitací a pokračuj až do obnovení životních funkcí nebo příjezdu záchranky.
Domů
Sdílet
Diskuse