Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
4. června 2024 v 16:18
Čas čtení 0:42

Tom Cruise zrušil letní olympiádu. Akorát že vůbec

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tom Cruise zrušil letní olympiádu. Akorát že vůbec
Zdroj: Paramount Pictures

Rusko dezinformační kampaní cílí na olympiádu v Paříži. Dle Microsoftu k tomu využívá skupiny hackerů napojené na Kreml.

Společnost ve zprávě uvedla, že kampaň zahrnuje Toma Cruise vytvořeného umělou inteligencí. Falešný hlas amerického herce kritizuje organizátory her, jak píše The Guardian.

4. června 2024 v 13:31 Čas čtení 0:46 Americké volby na TikToku. Trump si založil účet a sdílel první video Americké volby na TikToku. Trump si založil účet a sdílel první video

Síť skupin napojených na Rusko takto dle Microsoftu vede kampaně proti Francii, Emmanuelu Macronovi, Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) a pařížským olympijským hrám, do jejichž konání zbývá necelých 80 dní. Rusku byla účast na nich zakázána, ačkoliv několik sportovců může soutěžit jako neutrální.

Video s Cruisem, které se na platformě Telegram šíří od loňského roku, má název Olympics Has Fallen (v překladu olympiáda padla) a popisuje scénář znevažující právě MOV. Tvrdí, že jej produkovala společnost Netflix a propaguje se falešnými recenzemi z The New York Times a BBC.

Kampaň na olympijské hry v loňském roce zase obsahovala například videa šířící obavy z násilí během her. Skupina sdílela falešnou reportáž o tom, že Pařížané očekávají teroristické útoky.

Microsoft předpokládá, že se ruské snahy rozšíří i do dalších jazyků a pokusí se dostat do všech médií prostřednictvím automatizovaných účtů. Minulý měsíc společnost vydala zprávu o podobných čínských pokusech o zasahování do voleb v Jižní Koreji, Indii a USA.

Domů
Sdílet
Diskuse