Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 10:26
Čas čtení 0:44

Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ohřívání planety pokračuje. Květen zbořil historický rekord
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Květen 2024 byl dvanáctým globálně nejteplejším měsícem v řadě. Vychází to z pravidelné měsíční zprávy Copernicus Climate Change Service (C3S) ohledně pozorovaných změn v globální teplotě vzduchu, mořském ledu a hydrologických proměnných.

Zpráva uvádí, že globální průměrná teplota vzduchu dosahovala téměř 16 stupňů, což je o 0,65 stupně více než dlouhodobý průměr v letech 1991 až 2020. Byl také o 0,19 stupně teplejší než doposud globálně nejteplejší květen 2020.

Květen se tak stal dvanáctým doposud globálně nejteplejším zaznamenaným příslušným měsícem v řadě. V Evropě se umístil na třetím místě.

6. června 2024 v 9:31 Čas čtení 1:07 Srážku vlaků způsobil průjezd RegioJetu na červenou. Případ vyšetřuje policie (Aktualizováno) Srážku vlaků způsobil průjezd RegioJetu na červenou. Případ vyšetřuje policie (Aktualizováno)

Nejvyšší je také globální průměrná teplota za posledních 12 měsíců od června 2023 do května 2024. Odborníci zaznamenali nárůst o 0,75 stupně od dlouhodobého průměru v letech 1991 až 2020.

Také v ČR se květen hodnotí jako teplotně i srážkově nadnormální. Průměrná teplota vzduchu, 14,5 stupně, byla o 1,4 stupně vyšší než běžně. Jednalo se o šestý až sedmý nejteplejší květen zaznamenaný v Česku od roku 1961.

Údaje jsou založeny na počítačových analýzách využívajících měření z družic, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse