Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. června 2024 v 7:00
Čas čtení 0:46

Při vapingu mohou být děti vystaveny škodlivým chemikáliím. Jejich skutečný vliv na zdraví vědci ještě zkoumají

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené

Pokud používáš e-cigarety, měl*a bys vědět, že i s tímto typem kouření se pojí zdravotní rizika.

Nezdravé je i kouření elektronických cigaret. Doprovázejí ho zdravotní rizika a hrozí při něm vznik závislosti. Upozornili na to slovenští odborníci z úřadů veřejného zdravotnictví. Většina daných výrobků podle nich obsahuje nikotin, jehož negativní účinky pociťuje obzvláště mládež.

7. června 2024 v 18:00 Čas čtení 1:27 Velký sportovní průzkum: Které aktivity u Čechů a Češek vedou a které propadly? Velký sportovní průzkum: Které aktivity u Čechů a Češek vedou a které propadly?

Některé e-cigarety mohou být nebezpečnější než klasické

„Nemalá část lidí se mylně domnívá, že elektronické cigarety nejsou rizikem, protože místo kouře obsahují ‚pouze neškodnou vodní páru‘. I nové alternativy ke kouření provázejí zdravotní rizika a hrozí vznik závislosti. Většina e-cigaret či jiných alternativ ke kouření totiž obsahuje nikotin. Hladina nikotinu se v nich přitom může značně lišit. Některé tekutiny na ‚vaping‘ mají relativně nízký obsah nikotinu, ale jeho hladiny mohou být i několikanásobně vyšší než v typické cigaretě,“ poznamenali.

Děti mohou být při jejich konzumaci vystaveny škodlivým chemikáliím

Odborníci upozornili na to, že nikotin je vysoce návyková látka. „Přibližně jen třetině kuřáků se podaří přestat kouřit, a to po opakovaných pokusech. Mladí lidé jsou obzvláště náchylní pocítit jeho negativní účinky,“ upozornila Tatiana Zvalová z poradny na odvykání kouření.

Bez rizik není ani kouření beznikotinových alternativ. „Děti mohou být při jejich konzumaci vystaveny škodlivým chemikáliím, respektive látkám, jejichž vliv na zdraví se teprve začal blíže zkoumat,“ dodali odborníci.

9. června 2024 v 9:30 Čas čtení 9:38 Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství
vape, fajčenie
Zdroj: Flickr
Domů
Sdílet
Diskuse