Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
7. června 2024 v 18:00
Čas čtení 1:27

Velký sportovní průzkum: Které aktivity u Čechů a Češek vedou a které propadly?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velký sportovní průzkum: Které aktivity u Čechů a Češek vedou a které propadly?
Zdroj: Pexels.com/volně k užití

V Česku výrazně klesl počet sportovců. Meziročně o třetinu na úroveň covidového roku 2021. Více než třetina lidí necvičí ani jednou za měsíc, polovina se pohybu nevěnuje více než hodinu týdně. Jako hlavní důvod uvádí nedostatek času, vůle i financí.

Oproti roku 2019 uvedlo finanční náročnost o polovinu více Čechů a Češek. Za sportovce a sportovkyně se momentálně považuje méně než polovina z nich. Hodnoty se po prudkém nárůstu obliby sportu v roce 2022 vrátily na úroveň doby pandemie koronaviru.

7. června 2024 v 10:54 Čas čtení 0:38 Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi? Každý pátý Slovák pochybuje o tom, že je Země kulatá. Jak jsou na tom Češi?

Průzkum MultiSport Index realizuje společnost MutiSport Benefit od roku 2019 ve spolupráci s agenturou NMS Market Research.

„Nedostatek času a vůle jsou dvě spojené nádoby, velkou roli v tom hraje také motivace i vliv našeho okolí. To, že stále více Čechů od sportu upouští kvůli vysokým nákladům, je ale alarmující problém, na který se musíme v rámci přístupu ke sportu zaměřit,“ vysvětluje Miroslav Rech, CEO společnosti MultiSport Benefit, která provozuje oblíbenou MultiSport kartu.

Více než čtvrtina aktivních Čechů a Češek se však sportu věnuje šest a více hodin týdně, podobná část mezi čtyřmi a pěti hodinami. Jako největší motivaci uvádějí touhu cítit se dobře jak po fyzické, tak psychické stránce. Sportujících, kteří pohyb do života zařazují pro radost nebo jako způsob snížení stresu, meziročně ubylo.

7. června 2024 v 9:10 Čas čtení 2:38 Toto je deset nejvlivnějších žen Česka Toto je deset nejvlivnějších žen Česka

„Sportu se však přestávají věnovat ti, kteří se nepovažují za sportovce – dvě třetiny ani ne jednou za měsíc, polovina ani hodinu týdně. Právě tato část populace si zaslouží největší pozornost a motivaci. O to víc, že není v žádném případě okrajová, bavíme se tady o polovině všech Čechů,“ doplňuje Stanislav Radocha, NMS Market Research.

U Čechů a Češek vítězí turistika

Mezi Čechy a Češkami ze sportů rozhodně vede turistika. Procházky a výšlapy do hor miluje přesně polovina dotázaných. Cyklistice holduje 27 procent, plavání 23 procent lidí. Z intenzivních sportů vede zdravotní cvičení (21 procent), následuje běh (19 procent), silový trénink v posilovně (15 procent) a jóga nebo pilates (obojí 15 procent).

turistika, batoh, žena
Zdroj: Holly Mandarich, Unsplash/volně k užití

Raketové sporty v Česku nefrčí. Tenisu, badmintonu, squashi nebo stolnímu tenisu se věnuje jen šest procent dotázaných. Pohořely i zimní aktivity: lyžování a snowboarding jako oblíbený sport uvedlo jen osm procent lidí, ještě hůř je na tom bruslení (šest procent).

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Polovina Čechů a Češek preferuje sportovat o samotě. Ať už proto, že si možná nejsou jistí technikou cvičení, mají pochybnosti o své rychlosti při běhu, nebo si chtějí pročistit hlavu. Z třetiny, která parťáka nebo parťačku při sportu vyhledává, sportují tři pětiny s přáteli a pětina s partnerem nebo partnerkou.

Domů
Sdílet
Diskuse