Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. června 2024 v 18:27
Čas čtení 0:59

Má používání mobilu v posteli vliv na kvalitu spánku? Nové studie překvapily

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Má používání mobilu v posteli vliv na kvalitu spánku? Nové studie překvapily
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití

Vědci na základě výsledků nových studií vyvrátili, že by sledování telefonu před spaním mělo významný vliv na spánek. Přehled jedenácti průzkumů ukázal, že modré světlo, které obrazovka vyzařuje, nijak nezatěžuje usínání.

„Když se podíváme zpět na všechny faktory, které mohou škodit našemu spánku, obrazovky se přeceňují,“ řekl klinický psycholog Michael Gradisar, který se podílel na článku publikovaném v odborném časopise Sleep Medicine Reviews.

11. června 2024 v 10:10 Čas čtení 0:33 Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia Do Evropy přichází tropické dny. Teplota může dosáhnout až 45 stupňů Celsia

Nejvíce dle něj obrazovky narušují spánek kvůli tomu, že lidé zůstávají déle vzhůru, protože je pohltí to, co sledují.

Někteří odborníci a odbornice však s výsledky studie nesouhlasí a domnívají se, že omezit večerní používání technologií je prvním možným krokem pro lidi, kteří mají problémy se spánkem. Je dle nich možné, že modré světlo v noci na některé jedince působí jinak než na jiné, zejména pokud přes den neviděli přirozené světlo.

„Modré a zelené světlo sice nejúčinněji potlačuje večerní hladinu melatoninu a způsobuje, že se cítíme bdělejší, ale síla světla musí být jasná. I když obrazovky vyzařují více modrého světla než jiné barvy, síla světla jednoduše není dostatečná na to, aby narušila spánek,“ cituje Gradisara web ČT24.

10. června 2024 v 14:00 Čas čtení 5:27 Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain? Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain?

Profesor cirkadiánní neurovědy na Oxfordské univerzitě Russell Foster však doporučuje vyhýbat se před spaním některým chytrým zařízením, zejména těm, která mohou vyvolat úzkost. „Nezačínejte si prohlížet e-maily před spaním – to je opravdu špatný nápad,“ nabádá.

Dokonce uvedl, že používání některých zařízení může ke spánku dopomoci. „Testovali jsme obsah tím, že jsme lidi přiměli hrát násilné videohry hodinu před spaním, a oni usnuli v pohodě – pokud šli spát, kdy měli, a nepokračovali v hraní tak, že jim to nahlodávalo spánek,“ popsal. „Nedávno vědci testovali účinky napínavého konce televizní epizody. Zjistili, že na spánek nemá žádný vliv. Pokud něco, lidé usínali rychleji,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse