Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Ilona Hobzová
21. června 2024 v 16:16
Čas čtení 1:04

Čeká nás jedinečný úplněk. Proč se mu říká Jahodový a kdy ho pozorovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeká nás jedinečný úplněk. Proč se mu říká Jahodový a kdy ho pozorovat?
Zdroj: Flickr/Alan Levine/volně k užití

Měsíc dosáhne fáze úplňku v noci na 22. června ve 3:10 středoevropského letního času a jen o dvě hodiny dříve bude kulminovat nad jižním obzorem.

Jak informuje Fyzikální ústav v Opavě, úplněk proběhne jen asi 28 hodin po letním slunovratu. „V té době se bude navíc Měsíc nacházet prakticky na nejjižnějším bodu své dráhy, z našeho území tak bude pozorovatelný jeden z nejníže položených úplňků na další téměř dvě desetiletí,“ uvedl.

20. června 2024 v 17:17 Čas čtení 0:40 Do Česka se ženou extrémní bouřky. Přinesou silný vítr, kroupy i záplavy Do Česka se ženou extrémní bouřky. Přinesou silný vítr, kroupy i záplavy

Na některých místech Měsíc nevystoupá výš než nad deset stupňů nad obzor. Bude se totiž nacházet poblíž nejjižnějšího bodu na své dráze, která je mírně skloněná od roviny zemské dráhy, a to v souhvězdí Střelce.

„Měsíc samotný nebude nikterak větší nebo menší než obvykle, pouze bude v průběhu celé noci velmi nízko nad obzorem. Lidem se ale může stát, že se jim bude Měsíc zdát větší při západu nebo východu. To je ovšem věc optické iluze – vycházející či zapadající Měsíc náš mozek porovnává se vzdálenými objekty na obzoru a díky tomu se nám zdá větší, než když se nachází vysoko na obloze. Co ale bude pravděpodobně patrné, je menší jas našeho kosmického souputníka,“ doplnil ústav.

Proč se tomuto úplňku přezdívá Jahodový? Podle serveru Time and Date ho tak nazvaly původní indiánské kmeny, které v tomto období sbíraly dozrávající jahody. Další domorodé názvy jsou Měsíc zrajících bobulí, Zelený kukuřičný Měsíc a Horký Měsíc.

18. června 2024 v 15:00 Čas čtení 3:29 Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá

Půjde o poměrně vzácnou podívanou. Znovu se takto nízko položeného úplňku dočkáme sice hned příští rok, další příležitost ale nastane až v červnu 2043.

Domů
Sdílet
Diskuse