Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
25. června 2024 v 8:56
Čas čtení 1:00

Julian Assange je na svobodě, bude se moci vrátit do Austrálie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Julian Assange je na svobodě,  bude se moci vrátit do Austrálie
Zdroj: TASR/AP

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange opouští celu ve Velké Británii. S americkými úřady se dohodl, že se přizná k obvinění z trestného činu, díky čemuž se může vrátit zpět do Austrálie. Informovalo o tom BBC.

Dvaapadesátiletý Assange byl obviněn z porušení zákona o ochraně tajných informací. Spojené státy americké tvrdí, že soubory WikiLeaks, které zveřejňují informace o válkách v Iráku a Afghánistánu, ohrožují životy.

24. června 2024 v 14:51 Čas čtení 1:05 Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala

Posledních pět let strávil Assange v britském vězení, odkud bojoval proti vydání do USA. Tomu je ale nyní konec, jelikož se s americkými úřady domluvil na tom, že se k obvinění přizná. V americké vazbě však nestráví žádný čas, jelikož mu bude započítána doba strávená ve vězení ve Spojeném království, a tak se může vrátit zpět do své rodné Austrálie.

„Jedná se o výsledek celosvětové kampaně, která zahrnovala organizátory z řad občanů, bojovníky za svobodu tisku, zákonodárce a vedoucí představitele z celého politického spektra až po Organizaci spojených národů,“ napsal server WikiLeaks na platformu X. V cele s maximální ostrahou v Belmarsh strávil Assange 1901 dní.

Očekává se, že dohoda, podle níž se k obvinění přizná, bude dokončena u soudu na Severních Mariánských ostrovech ve středu 26. června.

22. června 2024 v 8:30 Čas čtení 6:46 Petr si všiml, že na závodech formule 1 nemají fanoušci kde spát. Postavil na tom byznys a z 10 tisíc udělal miliony Petr si všiml, že na závodech formule 1 nemají fanoušci kde spát. Postavil na tom byznys a z 10 tisíc udělal miliony

Server WikiLeaks, který Assange založil, tvrdí, že zveřejnil více než deset milionů utajovaných dokumentů, což americká vláda později označila za jedno z největších vyzrazení utajovaných informací v historii Spojených států. Jak Assange, tak jeho právníci dlouho tvrdili, že je případ politicky motivovaný.

Domů
Sdílet
Diskuse