Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
28. června 2024 v 7:19
Čas čtení 1:01

Slovensko omezuje shromažďovací právo a Fico obdrží doživotní rentu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko omezuje shromažďovací právo a Fico obdrží doživotní rentu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenským parlamentem prošel takzvaný „lex atentát“, který kromě omezení shromažďovacího práva také rozšíří státní ochranku na větší počet politiků.

Navržené změny reagují na nedávný atentát na předsedu vlády Roberta Fica. Pokud zákon podepíše nový prezident Peter Pellegrini, tak vzejde v platnost v polovině července. 

Balíček zákonů omezuje shromažďovací právo, nově bude zakázáno pořádat shromáždění před budovou parlamentu, u sídla hlavy státu, vlády a bydlišť nejvyšších politiků nebo dalších osob, kvůli kterým by byla demonstrace svolána. Vláda původně požadovala zákaz protestů i na náměstích a v parcích, to ale neprošlo.

27. června 2024 v 12:43 Čas čtení 0:33 Biden a Trump se utkají v první předvolební debatě. Bude mít přísná pravidla Biden a Trump se utkají v první předvolební debatě. Bude mít přísná pravidla
27. června 2024 v 14:34 Čas čtení 0:42 Pražská Hostivař bude mít nové centrum. Mrkni se, jak oživení bude vypadat Pražská Hostivař bude mít nové centrum. Mrkni se, jak oživení bude vypadat
27. června 2024 v 13:32 Čas čtení 0:58 Skandál okolo rodiny Leoše Mareše. Změnila Praha 2 pravidla kvůli známostem? Skandál okolo rodiny Leoše Mareše. Změnila Praha 2 pravidla kvůli známostem?

„Tento zákon zavádí drastická omezení nejen pro naše právo na klidné shromažďování, ale i pro další práva a svobody, jako je svoboda projevu, sdružování a přístup k informacím. Je sice pravda, že vláda udělala v návrhu zákona, po široké kritice od nás a dalších organizací či institucí, změny, ty jsou ovšem nedostatečné a nemění drastičnost zásahu do lidských práv,“ cituje Česká televize ředitele Amnesty International Slovensko Radovana Slobodu.

Proti „lex atentát“ lidé v Bratislavě protestovali. Pochodu, který se uskutečnil v úterý 18. června, se zúčastnila asi tisícovka demonstrantů. Ulicemi slovenského hlavního města zněla hesla jako „nebudeme zticha“ nebo „svobodu nedáme“.

Ochranka a renta

Pro přijetí balíčku ve čtvrtek hlasovalo 79 vládních poslanců, 63 opozičních bylo proti. Balíček také obsahuje zákon, který dává nárok na státní ochranku i předsedům parlamentních stran, kteří jsou zároveň i poslanci. 

Bývalí prezidenti a předsedové parlamentu budou mít díky balíčku doživotní ochranku a rentu. U premiérů bude mít na tyto záležitosti nárok pouze ten, kdo v úřadu stráví minimálně dvě volební období, což na Slovensku momentálně splňuje jen Robert Fico. Opozice namítá, že by balíček stejně nezabránil atentátu na současného premiéra.

Domů
Sdílet
Diskuse