Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
29. června 2024 v 7:55
Čas čtení 1:47

Přehled: Tyhle suvenýry ti neprojdou. Co se nesmí dovážet?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přehled: Tyhle suvenýry ti neprojdou. Co se nesmí dovážet?
Zdroj: Freepik/volně k užití

Všichni to známe: jsme na dovolené a chceme něco přivézt domů našim blízkým. Zatímco magnetka nebo jedna lahvinka projdou většinou bez problému, jinde hrozí tučné clo, nebo dokonce pokuta. Na co si tedy dát pozor?

Clo v Evropské unii

Clo v Evropské unii většinou platit nemusíš. Existuje ale výjimka, která platí na výrobky zatížené spotřební daní. V praxi si tedy dej pozor, pokud dovážíš cigarety nebo alkohol. U těch se daň neplatí jen v případě, že jsi je nakoupil*a pro osobní potřebu a v limitovaném množství. Server peníze.cz uvádí jako směrodatné limity EU následující:

  • 800 kusů cigaret,
  • 200 kusů doutníků,
  • 1 kilo tabáku,
  • 10 litrů destilátu,
  • 20 litrů alkoholizovaného vína,
  • 90 litrů vína, z toho maximálně 60 litrů šumivého vína,
  • 110 litrů piva.
28. června 2024 v 10:20 Čas čtení 0:49 Gang prodával v posilovnách po celém Česku anabolika i kokain za miliony Gang prodával v posilovnách po celém Česku anabolika i kokain za miliony

Clo mimo EU

U nákupů za hranicemi Unie si dej pozor na částku 430 EUR (11 tisíc korun). Do té se musíš vejít, ať už jsi nakupoval*a oblečení, elektroniku, nebo cokoliv jiného. Neprojde ani trik s dětským kufrem, u něj je limit dokonce snížen na 200 EUR (přibližně pět tisíc korun). 

Výhodné je také nakupování zmiňovaného alkoholu a tabáku, obzvláště v zemích, kde na ně mají nižší daně než u nás. Aby to ale výhodné zůstalo a celníci ti nenapařili clo na letišti, vejít se musíš do následujících limitů:

  • 200 kusů cigaret,
  • 100 kusů doutníčků do tří gramů nebo 50 kusů doutníků nad tři gramy,
  • 250 gramů tabáku ke kouření,
  • 4 litry tichého vína a 16 litrů piva,
  • 1 litr alkoholických nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 22 procent,
  • 2 litry alkoholických nápojů s obsahem alkoholu do 22 procent.

Zakázané suvenýry

Pro EU platí následující pravidla. Tvůj suvenýr není vyroben z druhů přímo ohrožených vyhubením, je neživý (to znamená, že se jedná o výrobek, nikoli o živé zvíře či rostlinu!), je dovezen pro tvou soukromou potřebu, ne pro komerční účely a je součástí tvého osobního zavazadla, jak shrnuje portál radynacestu.cz.

26. června 2024 v 13:00 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých? KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých?

Pozor tak dej třeba u mušlí, korálů a lastur. Některé z nich mohou být chráněné a zadělat ti na problémy, takže to raději v dané zemi pořádně zkontroluj. Obezřetný*obezřetná buď také na trzích, v některých středomořských zemích můžeš koupit třeba zévy z jižního Pacifiku, které jsou povolené jen s dokladem o koupi a v množství tři kusy na osobu.

Na problémy si můžeš zadělat i se starožitnostmi. Ty si neodvezeš z Řecka, Turecka nebo Bulharska. V Tunisku třeba zase platí zákaz o vývozu místní měny tuniského dináru.

V Africe obecně pamatuj, že obchod se zvířaty je tu nejen neetický, ale do EU je dovoz živočichů beztak nelegální. Neodvážej si ani krunýře nebo korály.

28. června 2024 v 7:19 Čas čtení 1:01 Slovensko omezuje shromažďovací právo a Fico obdrží doživotní rentu Slovensko omezuje shromažďovací právo a Fico obdrží doživotní rentu

Pokud plánuješ cesty do Asie, nedovážej si v EU zakázanou slonovinu. V Číně pak nechej přípravky z jejich tradiční medicíny, řada z nich jako tygří kosti nebo rohy jsou v EU také nelegální. Z Indie rozhodně nevoz antilopí vlnu na šály šáhtúš. Obecně dávej pozor na zmiňované mušle, jejichž úplný zákaz vývozu platí například na Filipínách.

Domů
Sdílet
Diskuse