Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
2. července 2024 v 8:28
Čas čtení 1:46

Samosběr česneku 2024: Kam vyrazit a kolik zaplatíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Samosběr česneku 2024: Kam vyrazit a kolik zaplatíš?
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Samosběr je u nás poměrně oblíbený, kromě klasických jahod nebo třešní si můžeme nasbírat i česnek.

Obsahuje bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu dalších minerálů, dokáže tak uvolňovat cévní spazmy, snižovat krevní tlak a podporovat vylučování cholesterolu. Kromě toho je také nezbytným pomocníkem v kuchyni. Česnek se rozhodně kupovat vyplatí, na samosběru můžeš navíc ušetřit. Ceny se pohybují okolo 100 korun za kilogram.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Sběr česneku je poměrně rychlý, na většině míst je již vytažený ze země a stačí si ho posbírat. S sebou se ale rozhodně vyplatí vzít si pracovní rukavice. Vhod přijde i krém na opalování a vhodná obuv. Před návštěvou také doporučujeme navštívit stránky samosběru a ověřit si podmínky.

Kde už samosběr ohlásili:

Statek u Veverků nabízí česnek v ceně 100 korun za kilo. Samosběr zde kvůli nepřístupnosti neprobíhá na polích, pracovníci jej sklidí a přivezou na statek na palety, kde si jej návštěvníci mohou nabrat. Momentálně je zde kvůli vydatným dešťům sběr pozastaven, aktuální informace poskytují na lince 608 313 120 či na Facebooku. 

Česnek z Blatce u Olomouce zahájí samosběr už 4. července. Zde je cena o něco nižší, nabízí ho za 90 korun za kilogram. Parkování je dostupné přímo u pole a vzít s sebou můžeš i zvířecí mazlíčky. 

česnek
Zdroj: Wikimedia Commons/ volně k užití

Už 2. července pak začíná sběr Hanáckého česneku v Ústíně u Olomouce. Otevřeno je každý den od osmi hodin ráno do sedmi do večera. Cenově vychází na 100 korun za kilogram a platit můžeš i kartou. Česnek tady lze sbírat přímo z pole.

O dost nižší ceny nabízí samosběr ve Vojnicích u Olomouce. Tady zaplatíš 60 korun za kilogram. Opět jde o sběr přímo na poli, na místě jsou pro návštěvníky k dispozici cedule a zaměstnanci firmy.

1. července 2024 v 10:50 Čas čtení 0:41 Wimbledon 2024: Toto je program Čechů a Češek Wimbledon 2024: Toto je program Čechů a Češek

Samosběr nabízí i Farma Drahoš. Za česnek s natí si účtuje 100 korun za kilogram, bez natě poté 150 korun za kilogram. Termíny sběru jsou však nepravidelné a na některé termíny je potřeba se objednat, před návštěvou se tedy vyplatí si zkontrolovat webové stránky.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse