Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
2. července 2024 v 18:48
Čas čtení 0:53

Tyto ultrazpracované potraviny nám mohou zkrátit život, ukázala nová studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tyto ultrazpracované potraviny nám mohou zkrátit život, ukázala nová studie
Zdroj: Pexels/volně k užití

Vědci sledovali návyky asi 500 tisíc lidí po dobu téměř tří dekád. Podle výsledků nám můžou ultrazpracované potraviny zkrátit dobu dožití až o deset procent.

Na jídelníčcích nejčastěji figurovaly slazené nápoje a tzv. rafinované obiloviny (především ve formě pečiva). „Jedná se o další rozsáhlou dlouhodobou studii, která potvrzuje souvislost mezi příjmem ultrazpracovaných potravin a úmrtností z různých příčin, zejména na kardiovaskulární onemocnění a diabetes 2. typu,“ upozornil profesor Carlos Monteiro z Univerzity São Paulo pro web CNN.

1. července 2024 v 15:33 Čas čtení 0:54 Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci

Studie zatím nebyla uveřejněna, představena byla na jednání American Society for Nutrition v Chicagu. Od ostatních studií na toto téma se odlišuje především tím, že výzkumníci neobjevili žádné zvýšené riziko ve spojitosti s úmrtím na rakovinu.

Podle hlavní autorky studie Erikky Loftfield jsou ale některé ultrazpracované potraviny rizikovější než jiné: „Vysoce zpracované maso a nealkoholické nápoje byly několika podskupinami ultrazpracovaných potravin, které byly nejsilněji spojeny s rizikem úmrtí.“

17. května 2024 v 8:00 Čas čtení 5:02 Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“

Jako ultrazpracované potraviny většinou označujeme ty, které obsahují více než jednu ingredienci, kterou běžně nenajdeme v kuchyni. Jde o různé konzervační látky, umělá barviva či zvýrazňovače chuti a sladidla. V našich jídelníčcích po nich saháme stále častěji, a to hlavně kvůli jejich cenové dostupnosti a časové úspoře.

„Denní spotřeba balených slaných snacků a mléčných dezertů, jako například zmrzliny, se od 90. let v podstatě zdvojnásobila,“ dodal doktor Mingyang Song.

Důležité je však nezapomenout, že se zdravotními riziky je spojena především nadměrná konzumace těchto potravin. Neznamená to, že veškeré průmyslově zpracované výrobky jsou „špatné“, a stejně jako ve všem je i v jídelníčku nezbytný především balanc.

Domů
Sdílet
Diskuse