Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
1. července 2024 v 15:33
Čas čtení 0:54

Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Užívání multivitaminů nám život neprodlouží. Naopak může škodit, upozorňují vědci
Zdroj: Unsplash/Polina Tankilevitch/volně k užití

Vitaminových doplňků stravy již v dnešní době lékárny a drogerie nabízí nesmírné množství. Jejich každodenní užívání ale rozhodně nemá takové účinky, jak tvrdí prodejci.

Nová studie pochází z USA, kde multivitaminy užívá asi třetina populace. Do průzkumu zapojili téměř 400 tisíc zdravých osob a výsledky doplňkům moc nefandí.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Žádná spojitost s tím, že by lidé užívající doplňky měli vyšší šanci na dožití, se neprokázala, naopak byla u těchto lidí zjištěna větší pravděpodobnost úmrtí v následujících dvou desetiletích zhruba o čtyři procenta.

Hitem jsou i u nás. „Vitaminy ve formě doplňků stravy pravidelně konzumuje 60 procent Čechů, z toho téměř 40 procent denně, zejména pak ženy,“ uvádí zpráva společnosti Stada pharma z roku 2023.

Většina populace se snaží konzumací multivitaminů zlepšit své zdraví a předcházet onemocnění. Mohou však mít naprosto odlišný účinek. Například umělé doplňky s betakarotenem mohou zvyšovat riziko rakoviny plic a srdečních onemocnění. Nadměrná konzumace železa zase může kromě kardiovaskulárních onemocnění způsobovat i cukrovku či demenci.

omega 3, lieky, vitaminy, ryby
Zdroj: Unsplash/Leohoho/volně k užití

Umělé vitaminy však nejsou jen škodlivé, naopak předběžná studie z roku 2022 ukázala, že multivitaminy mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí ve stáří. Výzkum v této oblasti však ještě není u konce.

„Hlavním faktem je, že multivitaminy nepomáhají. Neexistují na to vědecké poznatky. Místo užívání multivitaminů stačí jíst zdravé potraviny,“ upozornil doktor Neal Barnard z Univerzity George Washingtona pro The Guardian. 

1. července 2024 v 13:00 Čas čtení 9:14 Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem

„Není překvapivé, že tyto přípravky riziko úmrtí významně nesnižují. Vitaminový a minerální doplněk sám o sobě nespraví nezdravou stravu, ale může pomoci pokrýt klíčové živiny, pokud se je někdo snaží získat z potravy,“ dodala dietoložka Duane Mellor.

Domů
Sdílet
Diskuse