Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
6. července 2024 v 16:00
Čas čtení 1:07

Pozor na mobilní data v zahraničí. V některých zemích tě můžou zaskočit vysoké ceny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor na mobilní data v zahraničí. V některých zemích tě můžou zaskočit vysoké ceny
Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití

S příchodem prázdnin roste u operátorů zájem o mobilní data. Při cestách do zahraničí je však nutné mít na paměti, že jejich cena se v jednotlivých zemích liší.

Jak informuje stanice ČT24, vloni stoupla průměrná spotřeba dat na jednu SIM kartu o třetinu a přiblížila se tak deseti gigabytům. „Spotřeba dat u nás meziročně stoupá zhruba o čtyřicet procent, ale i preference zákazníků se výrazně změnily od dob covidu. Můžeme vlastně říci, že častěji jezdí do exotických zemí,“ řekla pro ČT24 mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivá. 

25. června 2024 v 15:30 Čas čtení 3:52 Tyhle telefony od vivo mají parametry prémiových mobilů, ale nebudou tě stát celou výplatu Tyhle telefony od vivo mají parametry prémiových mobilů, ale nebudou tě stát celou výplatu

Při cestách do zahraničí je nutné mít na paměti, že ceny tamních služeb nejsou ve všech případech stejné jako v České republice. Za tuzemské ceny lze volat, posílat SMS a používat internet pouze v zemích Evropské unie, ve Velké Británii a na Islandu. Pokud má zákazník u operátora sjednaný tarif s neomezenými daty, musí v zahraničí počítat s určitým limitem, který se většinou pohybuje kolem čtyřiceti gigabytů.

Mimo Evropskou unii se ceny liší 

Jiná situace je v zemích mimo Evropskou unii. Například v Egyptě, Turecku nebo Švýcarsku platí pro české SIM karty vyšší ceny za mobilní služby, zákazníci a zákaznice tak musí před cestou zvážit, zda a v jakém objemu chtějí mobilní data využívat. Dobrým řešením je proto změna tarifu nebo zakoupení speciálního balíčku. 

21. června 2024 v 7:20 Čas čtení 1:13 Jak se orientovat v mobilních tarifech? Neomezená data lze sehnat levněji, někteří platí zbytečně moc Jak se orientovat v mobilních tarifech? Neomezená data lze sehnat levněji, někteří platí zbytečně moc

„Pokud chcete využít data opravdu nouzově, pro případ krátkého videohovoru, tak bych balíček doporučil. Tam vychází zhruba jeden gigabyte na dvě stě korun. Pokud chcete data využívat častěji, doporučil bych tarif zvednout,“ uvádí produktový manažer Ušetřeno.cz Jan Štěpaník. 

Všichni čeští operátoři mají v případě mobilních dat v zahraničí nastavenou hranici nebo jiný způsob pojistky, díky čemuž se není třeba obávat nečekaných plateb za překročení určitého limitu. „Není potřeba se obávat, že přijedu do nějaké země, třeba trochu dál od České republiky, a najednou tam nevědomky za data utratím obrovské částky. Všem zákazníkům automaticky nastavujeme limit 1300 korun,“ řekl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. 

Domů
Sdílet
Diskuse