Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
14. července 2024 v 17:50
Čas čtení 1:33

Atentát na Donalda Trumpa: Internetem už kolují konspirační teorie a dezinformace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Atentát na Donalda Trumpa: Internetem už kolují konspirační teorie a dezinformace
Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci

Netrvalo to ani 24 hodin a lidé na sociálních sítích začínají zpochybňovat, co se na mítinku v Pensylvánii stalo.

Dezinformátoři pravděpodobně využili toho, že bylo zatím ohledně útoku zveřejněno poměrně málo informací. Na sociální sítě vypouští různé teorie a získávají tisíce lajků a zhlédnutí. A to i přesto, že pro ně nemají žádné důkazy.

14. července 2024 v 15:00 Čas čtení 0:42 Svědek popsal atentát na Donalda Trumpa. Policii upozorňoval na muže s puškou na střeše Svědek popsal atentát na Donalda Trumpa. Policii upozorňoval na muže s puškou na střeše

Zpochybňují i identitu střelce

Jednou z hlavních je momentálně teorie, že byl útok zinscenovaný republikány. Jen několik minut po atentátu bylo na síti X slovo „staged“ (inscenované) druhým nejvyhledávanějším hned po heslu „Trump“. Objevilo se hned ve 228 000 příspěvcích. O tom, že by útok byl předem domluvený, však žádné důkazy neexistují, píše NBC News. 

Další teorie se týkala útočníka. Ještě před zveřejněním jeho identity si totiž uživatelé na internetu mysleli, že střílel Mark Violets, aktivista levicového hnutí Antifa. Jeho vliv vzrostl především právě po zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států v roce 2016.

14. července 2024 v 7:15 Čas čtení 0:40 VIDEO: Trumpova první slova po atentátu. Popsal, jakou bolest cítil VIDEO: Trumpova první slova po atentátu. Popsal, jakou bolest cítil

Na sítích se začala šířit fotografie muže ve slunečních brýlích a černé kšiltovce. Zachycen na ní však nebyl střelec, ale italský youtuber Marco Violi. Celá lež zřejmě začala jako vtip, screenshot byl poprvé zveřejněn na síti X z účtu @Moussolinho a mylně ukazoval na Violiho jako na střelce. Příspěvek obsahoval jeho fotografii převzatou z účtu jiného uživatele, který často zveřejňoval videa s Violim, což vedlo k tomu, že lidé začali jeho účet zasypávat obviněními, že se pokusil na Trumpa spáchat atentát. 

Youtuber na svém účtu na Instagramu zveřejnil, že do situace nebyl nijak zapojen a že ho ve dvě hodiny ráno probudily stovky notifikací. „Jsem v Itálii, jsem v Římě a neměl jsem tušení, co se stalo,“ napsal. Až později FBI odhalila, že útočil dvacetiletý Thomas Matthew Crooks. 

13. července 2024 v 7:00 Čas čtení 6:24 Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních

Falešné příspěvky byly sdíleny i ověřenými účty na síti X. Například jeden z populárních ověřených účtů, Wall Street Silver, který je znám šířením dezinformací, zveřejnil tvrzení pro 1,3 milionu sledujících a později ho bez vysvětlení smazal. Dezinformace šířily také ruské propagandistické účty, kanály MAGA a Proud Boy na Telegramu.

Oblíbenou teorií dezinformátorů na sociálních sítích je i ta, že se vysoce postavení demokraté a republikáni spolčili s agenty CIA a útok naplánovali. Opět neexistuje žádný důkaz, který by potvrzoval jakýkoli aspekt tohoto tvrzení.

Domů
Sdílet
Diskuse