Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
17. července 2024 v 17:23
Čas čtení 0:49

S tropickými vedry se pojí větší riziko úpalu a úžehu. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak při nich postupovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
S tropickými vedry se pojí větší riziko úpalu a úžehu. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak při nich postupovat?
Zdroj: Unsplash/Lisa van Vliet/volně k užití

Jedno vzniká následkem vystavení slunci, druhé souvisí s přehřátím organismu. Ale co je co? Máme pro tebe odpověď.

Úpal je celkové přehřátí organismu. Mezi jeho příznaky patří nevolnost, bolest hlavy, křeče a zvracení. Můžeš ho tedy dostat, i přestože nebudeš vystaven*a slunci.

Pokud zjistíš, že máš úpal, tak je nejdůležitější snížit si teplotu. „Přesuňte postiženého do stínu, vyvarujte se ale neúměrně chladným místům, mohl by se dostat do šokového stavu. Lze chladit hlavu a končetiny obklady. Podejte vlažný nápoj s minerály, pít po douškách, ne naráz,“ napsal na platformu X Státní zdravotní ústav.

17. července 2024 v 14:45 Čas čtení 1:13 Starostka Paříže si zaplavala v Seině. Chtěla dokázat, že je řeka čistá Starostka Paříže si zaplavala v Seině. Chtěla dokázat, že je řeka čistá

Naproti tomu úžeh vzniká působením přímého slunce, třeba při dlouhém pobytu venku. Mezi jeho příznaky se řadí vyrážka, spálená pokožka anebo únava.

Při úžehu budeš postupovat podobně jako při úpalu, přesuneš člověka do stínu a mírně chladnějšího prostředí. Po douškách mu budeš podávat vlažnou tekutinu, jako třeba minerálky, iontové nápoje nebo slazený čaj. Můžeš ho ochlazovat obklady, na spálenou kůži pomáhají přípravky s kyselinou pantothenovou.

Přestože se tedy jedná o dva často zaměňované pojmy, jednotlivé nemoci mají odlišné příznaky, a tudíž je od sebe snadno rozeznáš. 

Domů
Sdílet
Diskuse