Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
17. července 2024 v 14:45
Čas čtení 1:13

Starostka Paříže si zaplavala v Seině. Chtěla dokázat, že je řeka čistá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Starostka Paříže si zaplavala v Seině. Chtěla dokázat, že je řeka čistá
Zdroj: freepik/ jc studio/ volně k užití

Starostka Paříže Anne Hidalgo se ve středu ponořila do Seiny, aby prokázala, že je voda v řece dostatečně čistá pro plavání v rámci olympijských her.

Pětašedesátiletá představitelka města v brýlích a neoprenovém obleku plavala prsa, pak si ponořila obličej a začala plavat čelně kraul. Uplavala asi 100 metrů proti proudu a po proudu. Připojili se k ní vysocí místní úředníci a Tony Estanguet, trojnásobný olympijský vítěz v kanoistice, který stojí v čele organizačního výboru pařížských her, jež budou zahájeny 26. července.

17. července 2024 v 11:36 Čas čtení 1:04 PŘEDPOVĚĎ: Přes týden jen přeháňky, v neděli zase silné bouřky PŘEDPOVĚĎ: Přes týden jen přeháňky, v neděli zase silné bouřky
17. července 2024 v 13:23 Čas čtení 0:41 Senátor z ODS už podvanácté nepodal majetkové přiznání. Je to tak lepší, tvrdí Senátor z ODS už podvanácté nepodal majetkové přiznání. Je to tak lepší, tvrdí
17. července 2024 v 12:13 Čas čtení 1:09 Chceš se seznámit, nebo rovnou oženit? Díky Kofole to na festivalech bude možné Chceš se seznámit, nebo rovnou oženit? Díky Kofole to na festivalech bude možné

V řece se má 30., 31. července a 5. srpna konat plavecká část olympijského triatlonu a 8. a 9. srpna plavání v otevřené vodě.

Účast na plavání s Hidalgo původně přislíbil i prezident Emmanuel Macron, koupání se však nezúčastnil, protože ho zaměstnává řešení politické krize způsobené jeho rozhodnutím vyhlásit minulý měsíc předčasné parlamentní volby.

Není to vynikající, ale na koupání je vhodná

Pro zabránění úniku odpadních vod do Seiny bylo investováno 1,4 miliardy eur (35,41 miliardy korun). Na začátku července, kdy vydatné deště konečně ustoupily slunečnějšímu počasí, vzorky ukázaly, že řeka už je připravena na plavání a triatlon.

„Výsledky testů nejsou vynikající, nejsou hrozné, jsou průměrné. Ale v tuto chvíli je voda vhodná ke koupání,“ poznamenal Marc Valmassoni ze skupiny Surfrider, která se věnuje kampani za čistou vodu a od loňského roku provádí na Seině týdenní testy.

Čištění zkomplikoval déšť a bouřky, protože zahlcují pařížskou podzemní kanalizační síť, jejíž část pochází z 19. století. Díky čištění Seiny na ni bylo napojeno tisíce domů a lodí, jež dosud kanalizační přípojky neměly. Kvůli zahlcení kanalizace tedy musely být nečisté odpadní vody vypouštěny znovu do řeky.

„V předvečer her, kdy bude Seina hrát klíčovou roli, představuje tato akce ukázku úsilí, které město a stát vynakládají na zlepšení kvality vody v Seině a ekologického stavu řeky,“ uvedl v úterý starostčin úřad. 

Domů
Sdílet
Diskuse