Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
22. července 2024 v 16:34
Čas čtení 1:08

Ruští hackeři hrozí útokem na česká města. Kterých se to týká?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ruští hackeři hrozí útokem na česká města. Kterých se to týká?
Zdroj: Pixabay/B_A/volně k užití (ilustrační obrázek)

Hackerská proruská skupina NoName057(16) plánuje útok na webové stránky několika českých měst. Upozornila na to bezpečnostní expertka Zuzana „Kayla“ Pechová. Pro útok chtějí hackeři využít dobrovolnickou platformu Distributed Denial of Service (DDoS).

„Vypadá to, že Projekt DDosia má dneska v merku Brno, Ostravu, Plzeň a trochu i Prahu,“ okomentovala Pechová na své síti X novou konfiguraci cílů, proti kterým mají být zaměřené DDoS útoky. Jedná se o proruskou komunitní aktivitu, která se zaměřuje na internetové stránky států, které podporují Ukrajinu. Na zveřejněném seznamu jsou v hledáčku DDoS webovky Plzen.eu, Praha.eu, Brno.cz nebo třeba Ostrava.cz, ale stránky spravující o městské dopravě v těchto městech.

DDoS útoky mají vždy stejný průběh. Na konkrétní webové stránky začne v jednu chvíli přistupovat stovky tisíc až miliony počítačů. Server obvykle takhle velké množství přístupů nezvládne, spadne a pro uživatele se stane nedostupným.

22. července 2024 v 11:51 Čas čtení 1:01 Odstoupení Bidena způsobilo rekordní vlnu finanční podpory pro Kamalu Harris Odstoupení Bidena způsobilo rekordní vlnu finanční podpory pro Kamalu Harris

Kolem tři čtvrtě na dvě hlásila výpadek stránka dpp.cz. „Úspěšný útok může způsobit poškození reputace dané instituce i značné finanční ztráty v době, kdy jsou její online finanční služby nedostupné. Většina výpadků však obvykle netrvá déle než pár hodin, protože správci napadených serverů jsou často schopni tento problém efektivně vyřešit,“ vysvětluje pro Novinky.cz Pavel Klimeš ze společnosti Gen Digital

Není to poprvé

Skupina NoName057(16) se o výpadky serverů zasadila v Česku již v minulosti. Napadla například stránky Úřadu vlády, Senátu, Poslanecké sněmovny ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Policie ČR či pražského letiště. Útokům před rokem čelila i většina českých bank. Mezi nimi i Komerční banka, Air Bank, Fio banka, ČSOB nebo Česká spořitelna.

Síla hackerů stále roste. Své členy do DDoS rekrutují pomocí platformy Telegram. Noví členové nemusí mít ani technické znalosti, pouze si do svého zařízení naistalují příslušné programy, prostřednictvím kterých propůjčí svůj počítač.

Domů
Sdílet
Diskuse