Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
refresher team
16. srpna 2024 v 14:28
Čas čtení 1:26

Historie se opakuje velmi rychle. Brašnářství Tlustý opět hrozí krach

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Historie se opakuje velmi rychle. Brašnářství Tlustý opět hrozí krach
Zdroj: Instagram / Brašnářství Tlustý

Situace je podle šéfa Brašnářství Tlustý Ivana Petrůva opět vážná a krach je na obzoru. Firma se přitom proti této možnosti opakovaně zajišťovala také prostředky od Národní rozvojové banky.

Nejdřív to byl hrozící krach, následoval apel na zákazníky, vlna solidarity, poděkování, přiznání, že žádný krach vlastně nehrozil, hněv oněch zákazníků i širší veřejnosti, zrušené zakázky, kauza ohledně finanční pomoci Ukrajině, týden plný kontroverzí a velice špatného PR, no a jsme zase zpátky u toho krachu. Česká firma Brašnářství Tlustý opět hlásí, že jí hrozí zánik. Tentokrát tomu všichni věří. Málokomu to je ale líto.

16. srpna 2024 v 13:16 Čas čtení 1:24 Praha oficiálně spustila kampaň upozorňující na sexuální obtěžování v MHD Praha oficiálně spustila kampaň upozorňující na sexuální obtěžování v MHD

„Může nám to zlomit vaz,“ vzkázal šéf společnosti Ivan Petrův redakci e15 s tím, že se vlivem informací na sociálních sítích a v médiích od firmy odvracejí zákazníci, kteří si po středeční výzvě koupili některý z produktů brašnářství. „Někteří lidé, jak rychle a impulzivně nakoupili, tak rychle teď zakázky ruší,“ doplňuje. Podíl vrácených objednávek, vytvořených minulý týden ve středu, se má pohybovat mezi 10 až 20 procenty.

„Řádově se však jedná o nižší stovky tisíc korun, které tím společnost ztratí. To pro malou firmu, jako je Brašnářství Tlustý, představuje třeba týdenní tržby. Kvůli tomu nebude na materiál,“ dodává Petrův a z celé vzniklé situace obviňuje hlavně média. „Riziko insolvence je dáno zejména souvislostmi s vytvořením mediálního tlaku a stále trvá. O pokračování brašnářství rozhodnou zákazníci,“ doplnil. Krach prý může přijít velmi brzy, a budoucnost firmy je tedy nejistá.

Stále panují nejasnosti

Jak píše v komentáři server CzechCrunch, je však otázkou, zda insolvence Brašnářství Tlustý skutečně hrozí. Přesné zadlužení firmy totiž není známé. Podle e15.cz se navíc ukázalo, že v druhé polovině března a na začátku dubna obdržela firma dvě finanční podpory v celkové výši 900 tisíc korun od Národní rozvojové banky, kterou vlastní stát, na pořízení zásob. Přesto se mnozí domnívají, že firma vlastním přičiněním skutečně čelí existenciálním potížím.

15. srpna 2024 v 12:52 Čas čtení 1:00 Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu

Minulý týden informoval Deník N o tom, že Brašnářství Tlustý mělo dva roky zadržovat vratku DPH organizaci Post Bellum, která si u společnosti objednala nosiče balistických plátů na neprůstřelné vesty pro ukrajinskou armádu. Zadržovaná částka činila téměř 320 tisíc korun. Po odhalení problémů i jakým způsobem nakládá firma s důvěrou zákazníků se organizace rozhodla obrátit na soud. Ten vydal elektronický platební rozkaz k uhrazení zbylého dluhu. Petrův tak ještě minulý týden uvedl, že došlo k vyrovnání závazků. Všem se omluvil. Na to už je ale zdá se zřejmě pozdě.

Zpět
Sdílet
Diskuse