Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. srpna 2024 v 12:52
Čas čtení 1:00

Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu
Zdroj: Getty Images

Alžírská boxerka Imane Khelif podala po získání zlaté medaile žalobu na francouzské úřady kvůli kyberšikaně v důsledku tvrzení některých lidí o tom, že není žena. Na její konto se vyjádřil i Elon Musk a J. K. Rowling.

V jednom příspěvku Rowling sdílela fotografii prvního zápasu Khelif s Italkou Angelou Carini a obvinila ji, že je muž, který si „užívá utrepní ženy, kterou právě uhodil“. Musk zase přesdílel příspěvek americké závodní plavkyně Riley Gaines, která uvedla, že „muži nepatří do ženských sportů“, načež Musk dodal: „Rozhodně.“

14. srpna 2024 v 11:16 Čas čtení 0:34 Donald Trump, J.K. Rowling i Elon Musk. V žalobě alžírské boxerky Imane Khelif se objevují známá jména Donald Trump, J.K. Rowling i Elon Musk. V žalobě alžírské boxerky Imane Khelif se objevují známá jména

Advokát Khelif Nadil Boudi pro Variety uvedl, že Musk i Rowling byli v podaném trestním oznámení jmenováni. Součástí vyšetřování by měl být i bývalý americký prezident Donald Trump. „Žádáme, aby prokuratura vyšetřovala nejen tyto lidi, ale kohokoli, koho bude považovat za nutné. Pokud se případ dostane k soudu, budou před něj tito lidé postaveni,“ dodal.

Možné následky za trestné činy kyberšikany ve Francii jsou tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do pěti let a pokuty v rozmezí od 26 tisíc liber (763 tisíc korun) do 39 tisíc liber (1,1 milionů korun). V případě stíhání jako nenávistného projevu na internetu může být pachatelům uložena pokuta ve výši 64 tisíc liber (1,9 milionů korun) až 214 tisíc liber (6,3 milionů korun).

11. srpna 2024 v 13:30 Čas čtení 1:27 Tvrdili, že není žena. Alžírská boxerka Khelif podává žalobu kvůli urážkám na internetu Tvrdili, že není žena. Alžírská boxerka Khelif podává žalobu kvůli urážkám na internetu

Khelif je jednou ze dvou boxerek, které směly na olympijských hrách startovat, přestože je Mezinárodní boxerská asociace (IBA) v roce 2023 vyřadila ze ženské kategorie. Alžírská boxerka a Li Jü-ting z Tchaj-wanu údajně neprošly testy testosteronu a genderové způsobilost, oznámila IBA.

Ruskem řízená asociace však nepodala žádné přímé důkazy a ve svých výrocích se vyjadřovala nejasně. IBA byla navíc zbavena práva na pořádání boxerských soutěží v Paříží 2024 kvůli problémům s řízením a údajné korupci. Místo ní organizaci tedy převzal Mezinárodní olympijský výbor.

Domů
Sdílet
Diskuse