Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
ČTK
16. srpna 2024 v 13:16
Čas čtení 1:24

Praha oficiálně spustila kampaň upozorňující na sexuální obtěžování v MHD

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha oficiálně spustila kampaň upozorňující na sexuální obtěžování v MHD
Zdroj: Konsent / Tisková zpráva Magistrátu hl. m. Prahy

Na tramvajových zastávkách či ve vozech MHD mohou lidé vidět informační plakáty, které odkazují na nevhodné chování a radí cestujícím jak při něm zasáhnout.

Novinářům dnes kampaň představili zástupci pražského magistrátu, organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, pražského dopravního podniku a neziskové organizace Konsent. Kampaň s názvem Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam, potrvá do poloviny září. Jejím cílem je zajistit, aby se lidé v MHD cítili bezpečně a pohodlně. O kampani jsme poprvé informovali ve středu 14. srpna.

15. srpna 2024 v 12:52 Čas čtení 1:00 Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu Muskovi a Rowling hrozí vězení a pokuta přes 6 milionů, pokud boxerka Khelif uspěje u soudu

Na 150 informačních plakátů na zastávkách pražské MHD má upozornit na sexuální obtěžování a radí cestujícím, jak se v takové situaci zachovat. Právě spolucestující jsou podle ředitelky organizace Konsent Johany Nejedlové ti, kteří mohou obtěžování ve veřejné dopravě zamezit. Velká část incidentů zůstává podle Nejedlové bez povšimnutí. „Ale ne proto, že by si toho ti cestující nevšimli, ale proto, že nevědí jak zasáhnout,“ řekla.

„Plakáty vyzýváme spolucestující, aby nezůstávali nečiní, když vidí sexuální obtěžování,“ řekla Nejedlová. Cestující, kteří si nevhodného chování všimnou, mají podle ní do situace nějak vstoupit a oběti se zeptat, zda nepotřebuje pomoct, nebo přirozeně situaci narušit a zeptat se například na trasu či kolik je hodin. „Tím dají možnost tomu obtěžovanému nějakým způsobem z té situace bezpečně utéct,“ vysvětlila. Další z možností, jak pomoci, je promluvit přímo na osobu, která hranice překračuje.

„Je potřeba jasně pojmenovat, jaké chování v MHD netolerujeme. A zadruhé říct, že je úplně v pořádku se proti obtěžování ozvat, přestože se nás třeba zrovna přímo osobně netýká,“ uvedl primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

15. srpna 2024 v 17:39 Čas čtení 0:37 Ženská fotbalová liga vstupuje do nové éry. Získala velkého partnera Ženská fotbalová liga vstupuje do nové éry. Získala velkého partnera

Podle ředitele odboru rovnosti žen a mužů úřadu vlády Radana Šafaříka se každá třetí žena a každý desátý muž při cestování ve veřejné dopravě v Česku stali obětí sexuálního obtěžování a čtvrtina žen se necítí při cestování bezpečně před sexuálním obtěžováním. Odkázal na výsledky výzkumu z roku 2021.

Zvláště alarmujícím zjištěním podle něj bylo množství cestujících, kteří se setkali s vážnějšími formami sexuálního obtěžování či sexuálním násilím. „S nevítanými pokusy o hlazení, líbání či fyzické sblížení se setkalo 20 procent cestujících, s veřejným sebeukájením v dopravě 19 procent cestujících, osm procent cestujících bylo donuceno k ukojení rukou nebo jinou částí těla a šest procent cestujících bylo donuceno násilím k sexu či se setkalo s pokusem o sexuální styk nátlakem. Oběťmi byly výrazně častěji ženy,“ uvedl Šafařík.

Domů
Sdílet
Diskuse