Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. srpna 2024 v 13:00
Čas čtení 1:04

Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda navrhuje divoké změny v zákoníku práce. Pracovat se má už od 14, zkušebka se prodlouží, výpovědní lhůta se naopak zkrátí
Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda ve středu poslala do Poslanecké sněmovny novelu zákoníku práce. Vztahy mezi zaměstnavateli a jejich zaměstnanci by se měly změnit od ledna.

Jendou z nejdiskutovanějších změn bude délka zkušební doby, jež by se u řadových zaměstnanců měla prodloužit ze tří na čtyři měsíce, u vedoucích pracovníků dokonce na osm. S tím nesouhlasí zástupci odborů. „Novela nerespektuje skutečnost, že postavení zaměstnanců a zaměstnavatelů v oblasti pracovněprávních vztahů není rovné a že důležitým úkolem zákoníku práce je tuto nerovnost vyvažovat,“ řekli.

22. srpna 2024 v 11:45 Čas čtení 0:57 VIDEO: Policie dopadla gang, který řádil v českých kempech. Od turistů ukradli statisíce VIDEO: Policie dopadla gang, který řádil v českých kempech. Od turistů ukradli statisíce

Výpovědní lhůta se v některých případech zkrátí, a to z minimálních dvou na jeden měsíc. Bude se jednat o případy, v nichž pracovník například nesplňuje požadavky na výkon práce. Navíc začne platit již okamžikem výpovědi, nikoliv od prvního dne následujícího měsíce, jako tomu bylo doposud.

Zlepšení podmínek pro matky a otce

Na druhou stranu novela přináší i pozitiva, která se dotknou lidí na rodičovské dovolené. „Bude zaručen návrat na stejnou pracovní pozici a stejné pracoviště pro zaměstnance, kteří se vracejí z rodičovské dovolené před dosažením druhého roku věku dítěte. Doplňujeme tím další prorodinná opatření jako zvýhodnění zkrácených úvazků či rozvoj dětských skupin,“ napsal Marian Jurečka na platformu X.

Dosud mají zaměstnavatelé stejnou povinnost na zhruba půl roku. Místo zaměstnancům držet musí, avšak ne na konkrétní pozici.

Další výraznou změnou je možnost mladých pracovat už od 14 let se svolením rodičů či jiných zákonných zástupců. Podle Jurečky si díky tomu vytvoří zdravé pracovní návyky, poznají hodnotu práce a vydělají si peníze, díky čemuž se s nimi naučí lépe zacházet.

Domů
Sdílet
Diskuse