Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
25. srpna 2024 v 16:47
Čas čtení 1:11

Je budoucnost olympijských her v ohrožení? Městům se jejich pořádání nevyplácí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Je budoucnost olympijských her v ohrožení? Městům se jejich pořádání nevyplácí
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/na voľné použitie

Hry v Paříži budou vůbec první od olympiády v Sydney, které se dostanou svojí cenovkou pod hranici 10 miliard dolarů.

„Všechny hry bez výjimky mají překročení nákladů,“ napsali dle webu CNN vědci z Oxfordské univerzity, kteří provedli studii poukazující na ekonomické dopady olympiád. „U žádného jiného typu megaprojektů tomu tak není, dokonce ani u výstavby jaderných elektráren nebo skladování jaderného odpadu,“ dodali. Města se totiž v posledních desetiletích předvádí v tom, kdo dokáže uspořádat velkolepější hry. A to za každou cenu.

Podle webu Seznam Zprávy utratil Peking za letní hry v roce 2008 více než 40 miliard dolarů, Soči za zimní hry v roce 2014 až 50 miliard dolarů a náklady Ria za letní olympijské hry v roce 2016 překročily 20 miliard dolarů. Účetnictví her je navíc lehce manipulovatelné a například nepřímé výdaje se zahrnují do oficiálních nákladů či končí mimo účetnictví. Skutečné výdaje za pořádání her tak ani nejsou přístupné.

„Už tak máme dost problémů s tím, aby se města vůbec ucházela o pořádání her, a když přijdete a vyrukujete s částkou 30 miliard dolarů, bude jisté, že hry už nikdo nikdy nebude chtít pořádat,“ upozorňuje na budoucnost ekonom Andrew Zimbalist.

8. února 2022 v 15:30 Čas čtení 0:35 KVÍZ: Jak se vyznáš v olympijských hrách? Otestuj svoje znalosti o největší sportovní události KVÍZ: Jak se vyznáš v olympijských hrách? Otestuj svoje znalosti o největší sportovní události
22. července 2024 v 7:00 Čas čtení 6:48 Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her
16. července 2024 v 11:31 Čas čtení 1:37 Dvojice, které vyhrály jeden druhého. Podívej se na nejslavnější olympijské páry Dvojice, které vyhrály jeden druhého. Podívej se na nejslavnější olympijské páry

Podobný problém už olympijské hry v minulosti řešily. K překročení plánovaného rozpočtu došlo už na hrách v Montrealu 1976. Jediné město které poté o pořádání her v roce 1984 mělo zájem, bylo Los Angeles. Akce se mimořádně povedla a organizátoři skončili dokonce s přebytkem 215 milionů dolarů.

Je tedy možné že se americkému městu za čtyři roky podaří podobný zázrak. Už letošní hry v Paříži docílily poměrně účinného snížení nákladů. Organizátoři vystavěli pouze jedno sportovní zařízení a z olympijské vesnice plánují po ukončení akce vybudovat kanceláře a byty.

LA se chystá jít ve stejných šlépějích a posunout opatření ještě dál. Například se město rozhodlo nezasahovat do infrastruktury a spoléhat na tu stávající. Podle ekonomů budou ale do budoucna potřeba ještě drastičtější kroky.

Domů
Sdílet
Diskuse