Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
26. srpna 2024 v 18:27
Čas čtení 0:32

Sirný oblak z islandské sopečné erupce proletí i nad Českem. Můžeš ho sledovat online

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sirný oblak z islandské sopečné erupce proletí i nad Českem. Můžeš ho sledovat online
Zdroj: TASR/AP

Oblak síry pocházející z erupce islandské sopky míří na kontinentální Evropu. Přes Česko ale bude přecházet v bezpečné výšce, takže si ho pravděpodobně ani nevšimneme, uklidňují experti.

Již rok se Island potýká se sopečnými erupcemi, které do ovzduší vypouštějí tuny oxidu siřičitého. Mrak z poslední erupce doputoval v posledních dnes nad Velkou Británii, kde experti vydali i místní varování. Nyní se přesouvá směrem nad kontinentální Evropu.

Čeští odborníci ale uvádí, že se v tuzemsku nemáme čeho bát. Oblak oxidu siřičitého se bude nad Českem pohybovat v bezpečné výšce, takže bude mít na kvalitu ovzduší malý vliv.

26. srpna 2024 v 17:02 Čas čtení 0:49 Jon Mariánek uspořádal další setkání s fanoušky v Brně. Tentokrát radši zadarmo Jon Mariánek uspořádal další setkání s fanoušky v Brně. Tentokrát radši zadarmo

 Koncentraci oxidu siřičitého ve vzduchu i pohyb zmíněného oblaku můžeš sledovat na české meteomapě Windy. Ta přebírá data z evropského družicového měření programu Copernicus. Mrak je na ni dobře rozpoznatelný, je totiž momentálně nejmohutnější a nejsilnější na celé planetě.

Stačí, když si v aplikaci klikneš na mapku zobrazující kvalitu ovzduší, konkrétně na obsah SO2. Pak můžeš sledovat, jak se blíží k našemu území a kdy se prožene přes Evropu.

Mapa Windy zobrazující oblak oxidu siřičitého.
Mapa Windy zobrazující oblak oxidu siřičitého. Zdroj: Windy.com
Domů
Sdílet
Diskuse