Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
28. srpna 2024 v 14:37
Čas čtení 1:07

Mladší generace nesnáší telefonáty. Podle průzkumu je děsí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mladší generace nesnáší telefonáty. Podle průzkumu je děsí
Zdroj: Freepik/andreas/volně k použití

Až čtvrtina lidí ve věku mezi 18 a 34 lety ze zásady nezvedá hovory od cizích čísel.

Telefonáty ignorují a čísla si poté dohledávají na internetu. Podle průzkumu společnosti Uswitch až polovina z dotázaných uvedla, že pro ně neplánované hovory znamenají špatné zprávy. Komunikaci pomocí SMS upřednostňuje až 70 procent příslušníků mileniálů a generace Z.

Dle odborníků za to může především fakt, že většina z nich vyrostla v době, kdy telefonáty na mobil byly předražené a posílání textových zpráv se tak vyplácelo víc. „Cítí se divně, protože na to nejsou zvyklí,“ podotkla psycholožka Elena Touroni pro BBC.

27. srpna 2024 v 16:00 Čas čtení 8:38 Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“ Bianca Cristovao: „Dělám vtipy na hraně. Mluvím i o sexu a o tom, jaké to je být Češka. Brácha je nejlepší kritik“

„S tím, jak jsou naše životy čím dál tím více vytížené a pracovní povinnosti nepředvídatelné, máme méně času zavolat kamarádům, abychom si jen tak popovídali. Telefonní hovory se tak stávají vyhrazenými pro důležité zprávy v našem životě, které mohou být často komplikované a náročné,“ dodala psychoterapeutka Eloise Skinner.

Na čím dál větší absenci telefonátů v životech mladší generace má vliv i právě ono stále více se zrychlující tempo našich životů. Při komunikaci skrz e-mail nebo textové zprávy je pro nás mnohem jednodušší dělat zároveň několik věcí najednou. Při hovorech musíme veškerou naši pozornost věnovat tomu, s kým mluvíme. Oblíbený multitasking tak jde stranou.

20. června 2024 v 15:28 Čas čtení 0:52 Středa je malý pátek. Podle gen Z začíná víkend už uprostřed týdne, ukázal průzkum Středa je malý pátek. Podle gen Z začíná víkend už uprostřed týdne, ukázal průzkum
27. července 2024 v 13:00 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Rozumíš mladé generaci, nebo potřebuješ slovník? Otestuj si znalosti gen Z frází KVÍZ: Rozumíš mladé generaci, nebo potřebuješ slovník? Otestuj si znalosti gen Z frází
19. června 2023 v 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Před úplným zánikem telefonátů ale někteří odborníci varují. „Můžeme ztratit pocit blízkosti nebo spojení. Když komunikujeme verbálně, cítíme se více sladěni, ať už emocionálně, profesně nebo osobně,“ upozornila Skinner. „Toto spojení může vést k většímu pocitu naplnění, zejména na pracovišti.“

Zajímavý je pak rozmach oblíbenosti posílání hlasových zpráv a to především přes sociální sítě. Podle průzkumu je preferuje 37 procent mladých lidí. Umožňují nám totiž stále slyšet hlas toho, s kým se snažíme spojit a dodávají nám onu intimitu, kterou posíláním zpráv ztrácíme, ale zároveň nepředstavují takový stres, jako je komunikace napřímo přes telefonáty.

Domů
Sdílet
Diskuse