Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
29. srpna 2024 v 11:31
Čas čtení 1:06

V Česku populární Shein přiznal dětskou práci. Hájí se ale přísnějšími pravidly

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Česku populární Shein přiznal dětskou práci. Hájí se ale přísnějšími pravidly
Zdroj: Wikimedia Commons/ DMCGN, Unsplash/ Yannis H

Čínský gigant ultrarychlé módy Shein odhalil, že v loňském roce zjistil dva případy dětské práce u svých dodavatelů. Uvedl to ve své zprávě o udržitelnosti 2023.

V loňském roce firma zpřísnila kontrolu společností, které vyrábějí prodávané oblečení. V rámci těchto kontrol odhalila dva případy dětské práce u svých dodavatelů. Podle prohlášení těmto dodavatelům dočasně pozastavila objednávky a neobnovila spolupráci, dokud nebyly špatné pracovní podmínky napraveny.

„Oba případy byly vyřešeny rychle, přičemž nápravné kroky zahrnovaly ukončení smluv s nezletilými zaměstnanci, zajištění výplaty všech dlužných mezd, zajištění lékařských prohlídek a usnadnění repatriace rodičům/zákonným zástupcům podle potřeby,“ uvedl Shein v prohlášení. Dodal zároveň, že smluvní výrobcům byla po nápravě obnovena činnost.

Firma Shein svou dodavatelskou politiku totiž loni v říjnu zpřísnila. Podle nových pravidel je dětská práce nebo nucená práce důvod k okamžitému a konečnému rozvázání smluv.

„Shein má politiku nulové tolerance vůči nucené práci a zavázali jsme se respektovat lidská práva. Viditelnost v celém našem dodavatelském řetězci bereme vážně a vyžadujeme, aby naši smluvní výrobci odebírali bavlnu pouze ze schválených regionů,“ uvedl v červnu mluvčí společnosti.

Problém se Sheinem

Shein dlouhodobě označují za vysoce problematický nejen humanitární nebo ekologické organizace. Časopis Time shrnuje, že na trendy oblečky za 150 korun doplácejí zaměstnanci až 17 hodinovými směnami, během nichž musí vytvořit stovky výrobků. Pokud se jim podaří neudělat chybu, obdrží za den mzdu asi 450 korun (20 dolarů). Pokud se ale nějaké chyby dopustí, obdrží denní plat ve výši pouhých 315 korun (14 dolarů). Problémem jsou rovněž zdraví ohrožující podmínky nebo práce bez smluv. 

1. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:19 Tohle jsou TOP podzimní módní trendy podle ChatGPT. Trefila se AI do toho, co se nosí? Tohle jsou TOP podzimní módní trendy podle ChatGPT. Trefila se AI do toho, co se nosí?

Poodhalit podmínky v Sheinu pomohl dokumentInside the Shein Machine od Iman Armani. Kromě nelidského zacházení se zaměstnanectvem ale Shein pobuřuje i kvůli vykrádání designů ostatních firem, často malých lokálních designerů, drastickému dopadu na životní prostředí nebo tím, že klame spotřebitele, protože jim dodává zboží velice nízké kvality, které často obsahuje toxické látky. 

Domů
Sdílet
Diskuse