Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
5. září 2024 v 9:07
Čas čtení 1:03

AKTUALIZOVÁNO: Policie má ohledně výhrůžek školám více vyšetřovacích verzí, ve čtvrtek přibyly další výhrůžné e-maily

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUALIZOVÁNO: Policie má ohledně výhrůžek školám více vyšetřovacích verzí, ve čtvrtek přibyly další výhrůžné e-maily
Zdroj: Úřad vlády ČR/propagační materiál

Česká policie si také vyměňuje poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan po včerejším zasedání vlády.

Výhrůžky výbuchem se podle něho v úterý týkaly 600 škol a ve středu 400 zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty.

Rakušan označil e-mailové výhrůžky za evidentně cílený útok. Považuje ho za o to zákeřnější, že cílí na školy a současně je načasovaný na citlivé období začátku školního roku. „Situaci nepodceňujeme, ten útok je bezprecedentní,“ řekl Rakušan. Kvůli výhrůžkám vznikla pracovní skupina, ve které budou zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků.

15. dubna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:40 České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů

Rakušan uvedl, že cílem výhrůžek je znejistit společnost a vnést do ní strach a nervozitu. „Tento modus operandi jsme v minulosti viděli i na jiných místech Evropy,“ dodal. Policie i úřady se věnují situaci s maximálním nasazením. „Primární je ochránit žáky a pedagogy před hrozbou, sekundární je vypátrat autora výhrůžek,“ uvedl. Cílem je co nejméně narušovat výuku, ale současně zachovat bezpečí dětí, zdůraznil.

Rakušan s Bekem ředitelům a ředitelkám všech základních a středních škol v Česku rozeslali dopis s informacemi o výhrůžkách. Ujišťují je, že policisté pracují s maximálním nasazením. „Žádáme je o pochopení a součinnost,“ uvedl Rakušan, který text dopisu zveřejnil večer na síti X. Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Ve čtvrtek ráno obdrželo výhrůžné e-maily dalších 490 škol v Česku a na Slovensku.

Domů
Sdílet
Diskuse