Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ella Petrová
7. září 2024 v 7:05
Čas čtení 0:49

Největší poušť světa zasáhnou mohutné srážky. Mohou být největší za desítky let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Největší poušť světa zasáhnou mohutné srážky. Mohou být největší za desítky let
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Na Sahaře moc často neprší a už vůbec ne ve velké míře. Teď se to ale změní.

Podle předpovědí bude v příštích týdnech nad Saharou pršet opravdu silně. Typicky suché počasí na Sahaře zapříčiňuje pás vysokého tlaku vzduchu, který tam je téměř celoročně. Vznikají tam sestupné pohyby, které vysušují vzduch a zabraňují vzniku oblačnosti a srážek. Informovala o tom Česká televize.

6. září 2024 v 13:15 Čas čtení 0:35 Z Prahy rovnou do Abú Dhabí! Přímé lety budou až čtyřikrát týdně Z Prahy rovnou do Abú Dhabí! Přímé lety budou až čtyřikrát týdně

Momentálně spadne na poušť méně než 25 litrů vody na metr čtvereční za rok. Na jižní část dopadá o trochu více srážek. To, že by ale skoro celá Sahara byla pod deštěm, je něco zcela ojedinělého.
 
Právě západní a centrální oblasti Sahary čekají v nadcházejících dnech vydatnější srážky. Srážkové úhrny mohou na některých místech přesáhnout 25 milimetrů, výjimečně až 50 milimetrů. Během deseti až čtrnácti dnů tak může spadnout tolik vody, kolik obvykle naprší za několik let.
 
Co to zapříčiňuje? Poloha intertropické zóny konvergence je nezvykle na severu. Vznikají pak bouřkové systémy s ní spojené, které postupují severněji, což přináší více srážek do jinak suchých oblastí jižní části Sahary, jmenovitě pásma Sahelu. Na tento posun má vliv i nadprůměrně teplá voda v Atlantském oceánu a ve Středomoří. Na základě toho pak dochází k silnějším srážkám.

19. ledna 2022 v 13:29 Čas čtení 0:42 Na Sahaře napadl sníh. Na největší poušti světa sněží v posledních letech stále častěji (FOTO) Na Sahaře napadl sníh. Na největší poušti světa sněží v posledních letech stále častěji (FOTO)

Pokud tyto předpovědi vyjdou, šlo by o nejintenzivnější rok, co se týče srážek, nad Saharou za posledních 30 let. Dle odborníků to může způsobit narušení globálního chování atmosféry.

Domů
Sdílet
Diskuse