Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
ČTK
dnes 23. září 2024 v 17:21
Čas čtení 0:42

Česká národní banka vymění lidem bankovky a mince poničené při povodních

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Česká národní banka vymění lidem bankovky a mince poničené při povodních
Zdroj: Pixabay/ivanacoi

Peníze je třeba dezinfikovat, usušit a osobně nebo poštou dodat na pokladnu některé z poboček centrální banky.

Dnes o tom informovala mluvčí ČNB Petra Vlčková. Podrobné pokyny k zacházení s penězi jsou na internetových stránkách centrální banky. „Povodní poškozené peníze je nutno co nejdříve rozložit a usušit. Dále doporučujeme neuchovávat zvlhlé nebo mokré bankovky v balíčcích nebo v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k procesu tlení,“ upozornila ČNB.

23. září 2024 v 10:31 Čas čtení 0:28 Ke vstupu do Velké Británie budeš brzy potřebovat nové povolení. Zaplatíš za něj pár stovek Ke vstupu do Velké Británie budeš brzy potřebovat nové povolení. Zaplatíš za něj pár stovek

Pokud budou peníze určené na výměnu mokré nebo zvlhlé, nebude je možné strojově zpracovat a jejich výměna potrvá delší dobu, upozornila ČNB. „Tuto dobu prodlouží proces vysušení a oddělení jednotlivých bankovek, kontrola jejich počtu a také pravosti. ČNB bude při zpracování poškozených bankovek, které bude nutno vysoušet, dávat přednost penězům předloženým fyzickými osobami,“ upozornila centrální banka.

Výměna bankovek a mincí je možná na pokladnách na územních pracovištích ČNB v Praze, v Brně, v Ostravě, v Hradci Králové, v Plzni, v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem. Vlčková dnes připomněla, že pokladny v Plzni, v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem budou fungovat pouze do konce října, potom jejich provoz centrální banka ukončí a pokladní operace budou možné jen na zbývajících čtyřech pobočkách.

Domů
Sdílet
Diskuse