Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
26. září 2024 v 13:53
Čas čtení 1:12

Současná lanovka na Petřín už nevyjede. Chystá se symbolická rozlučka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Současná lanovka na Petřín už nevyjede. Chystá se symbolická rozlučka
Zdroj: Flickr/Warren LeMay/volně k užití

Lanovku poničily extrémní deště.

Oprava lanovky by byla extrémně drahá, podle člena představenstva a technického ředitele DPP – Povrch Jana Šurovského by vyšla na 12 až 15 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že v březnu příštího roku předpokládáme zahájení samotné rekonstrukce tratě, nedává vůbec smysl vynakládat takové prostředky, abychom ještě nějaké dva až tři měsíce mohli na Petřín jezdit,“ dodal.

Silné deště podemlely a poškodily trať, na některých místech už ani nefunguje uchycení pražců. Navíc na ní kvůli podmáčení půdy spadl strom a hrozí zřícení dalších dřevin v blízkém okolí. Ty město plánuje vykácet. Mimo provoz je zatím lanovka do odvolání. 

Dopravní podnik však pro veřejnost plánuje hned několik akcí, na kterých se se současnou lanovkou budou lidé moci rozloučit. Každou sobotu plánuje konání komentovaných prohlídek, za 60 korun si tak návštěvníci budou moci prohlédnout horní stanice lanovky, zázemí i strojovny dokonce s výkladem. Dostanou také speciální rozlučkovou jízdenku, kterou si budou moci označit. 

23. listopadu 2023 v 13:35 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Jak dobře znáš české rozhledny? Otestuj se a nasaj inspiraci na výlet KVÍZ: Jak dobře znáš české rozhledny? Otestuj se a nasaj inspiraci na výlet

Na říjnové neděle zase Praha připravuje dny otevřených dveří. Bez průvodců si lidé budou moci prohlédnout horní stanice petřínské lanovky, část strojovny i vozidlo. A to zcela zdarma.V případě velkého zájmu je Dopravní podnik hlavního města Prahy připraven prohlídky zopakovat i v prvním listopadovém víkendu.

Lanovka na Petřín zahájila provoz už 25. července 1891. Její provoz však byl pozastaven roku 1916 kvůli 1. světové válce a její obnovení nastalo až v roce 1932. Podruhé byl její provoz přerušen roku 1965 tentokrát kvůli sesuvům půdy, které zničily trať. Opět se rozjela o dvacet let později, kdy byla i začleněna do systému MHD.

Domů
Sdílet
Diskuse